Dålig livsmedelshygien på krogar
Miljökontoret kräver att restaurangerna Lucullus i Uppsala och August Wärdshus i Almunge vidtar åtgärdar för att rätta till en rad allvarliga hygieniska brister. Nyligen misstänks fyra personer ha matförgiftats på Lucullus sedan de ätit otjänligt potatismos.
Inspektionen slår fast att brister i livsmedelshantering och lokaler var många. Lokalen bedömdes vara i omedelbart behov av städning. Egenkontroll av temperaturer i kylar och frysar kunde inte uppvisas vid inspektionen.
I ett kylrum tinades kött så det badade i sitt lakvatten. Kondensvatten fanns i smutsiga kärl. En frys var inte tillräckligt kall.
Eftersatt rengöring
Ordning och rengöring var kraftigt eftersatt i källarrummet där pizzadegar förbereds. Degblandare var placerad under smutsiga takledningar.
På en toalett hade ett vattenrör kapats så att det bedömdes utgöra risk för bakterietillväxt av bland annat legionella.
I restaurangens pizzeriadel var kylarna defekta och smutsiga. Tvättfatet kunde inte användas för handtvätt. Tvål och handdukar saknades.
—Jag håller på att fixa det som påpekats. Vi brukar inte spara mat, som mos, utan kastar varje kväll. Det har varit brister i kylhållningen, säger Ahmet Acar, som driver Lucullus.
Råttgift under bänken
På August Wärdshus påpekades en rad fel i lokaler och mathantering. Vid inspektionen fanns råttgift fanns under en arbetsbänk, kylar användes på fel sätt, flugor fanns i lokalen och en pizzaspade stod på en "obeskrivligt smutsig handduk". Ovidkommande föremål fanns i köket, tvål och handdukar saknades. En bearnaisesås höll + 18 grader, och kasserades. Skuren sallad förvarades i vatten med risk för bakterietillväxt. Tre dygn gammal kokt spagetti förvarades också i vatten.
-Lokalen är gammal och vi ska nu åtgärda bristerna. Två i personalen ska gå en hygienkurs. Vi visste inte att det var så farligt att ha skuren sallad i vatten, säger Ghasem Vadi Dris, som driver August Wärdshus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!