Dålig kontroll av familjehem
Det var flera år sedan länsstyrelsen i Uppsala län gjorde någon ordentlig granskning av hur barn och unga i familjehem följs upp av kommunernas socialtjänst.
Den man som misstänks ha förgripit sig på barn i Norrtälje kommun fungerade som familjehem åt socialtjänsten. Enligt åklagaren gäller misstankarna inte något av de barn som var placerade hos honom, utan barn som kommit i kontakt med mannen på annat sätt. Men ärendet väcker ändå frågor om hur barn som vistas i familjehem följs upp av socialtjänsten.
Riksdagens revisorer (nuvarande Riksrevisionen) granskade familjehemsvården 2001 och var då starkt kritisk bland annat till bristen på uppföljningar. Länsstyrelserna fick också kritik för att inte ha bedrivit tillräcklig tillsyn på området.
Inte på 2000-talet
Men långt ifrån alla länsstyrelser har sedan dess haft tid och resurser att kontrollera hur kommunerna sköter uppgiften. I Uppsala län har någon noggrannare genomgång inte gjorts på flera år.
- Det har inte skett på 2000-talet i alla fall. Varför man gör eller varför man inte gör viss tillsyn beror på vilka uppdrag man har och vilka resurser det finns att tillgå, säger Elisabet Reimer på länsstyrelsens sociala enhet.
Mindre tillsyn
Länsstyrelsen gjorde dock en mindre tillsyn av 40 barn- och ungdomsärenden i Tierp, Östhammar, Enköping, Håbo och Älvkarleby 2003. Den visade att uppföljningar av barn som placerats utanför det egna hemmet (antingen i familjehem eller hem för vård och boende, HVB) genomförts minst en gång i halvåret i 55 procent av ärendena. Något som krävs enligt socialtjänstlagen. Samtal med den unge själv skedde i 56 procent av fallen. Året därpå gick man även igenom ärenden i Uppsala och Knivsta kommuner.
Stockholms län gjorde en kartläggning av familjehemsvården i länets kommuner 2002, där även Norrtälje ingick, och följde upp resultatet 2005. 2002 visade det sig att socialtjänsten omprövat placeringar i familjehem i 40 procent av fallen minst en gång i halvåret. 2006 hade det skett en markant förbättring och nu handlade det om 72 procent av fallen.
Stort ansvar
- De barn som samhället tar hand om har vi ett stort ansvar för att se till att de verkligen har det bra. Det är ett minimum att man följer det som står i lagen, säger Solveig Freby som gjorde granskningen.
Anna Sjömark, chef vid placeringsenheten i Uppsala kommun påpekar att det kan krävas en mycket nära relation för att upptäcka eventuella missförhållanden.
- För att barnen ska känna sig trygga och få förtroende för oss måste man nog komma ofta och kanske sätta sig ner och bara leka med barnet. Och det arbetet har jag känt att det har fått stryka på foten ibland. Under 2005 markerade vi starkt att vi tyckte att de neddragningar som skett innebar att barn som placerats utanför hemmet inte kunde följas upp på samma sätt som tidigare.
Men hon har en förhoppning om att detta nu ska förbättras. De två enheter som sysslar med placeringarna i Uppsala kommun har fått pengar till ytterligare två nya tjänster. Nästa år kommer också en stor genomgång av placeringar av barn och unga utanför det egna hemmet att genomföras av alla länsstyrelser i hela landet på uppdrag av regeringen. Där kommer även länsstyrelsen i Uppsala län att deltaga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!