Dålig kontroll av äldres mat

Länets äldremat hanteras ofta i kök som inte godkänts som livsmedelslokaler och, vad värre är, inte sällan utan tillräcklig ­kontroll av temperaturer.

Uppsala2005-11-26 10:14
Länsveterinär Henrik Ericsson är inte nöjd. Han har samlat in uppgifter från 45 kök i alla länets kommuner utom Enköping. Inte ens hälften var godkända som livsmedelslokaler. Få kök hade separat diskutrymme och många behöver
förbättra rutinerna för när vårdpersonal går från vårdande uppgifter till köksuppgifter.
— Just det är inte akut allvarligt, men behöver åtgärdas. Godkännandet gäller möjligheten att hålla god hygien och kvalitet på maten, förklarar han.

Bristande kontroll
Akut är däremot den bristande kontrollen på maten, främst den som transporteras från annan tillagningsplats, men också den som varmhålls, kyls och återvärms. Temperaturen måste kontrolleras, liksom förpackningarnas skick då trasiga kan släppa in bakterier.
Bara 26 kök kollade dag­ligen temperaturen på ankommande mat, några kontrollerade yttre förpackningar eller mätte temperatur någon gång per vecka.
31 kök mätte temperaturen på mat som var på väg att serveras. Helst borde personal smaka på den mat som serveras — så sållas mycket av dålig mat bort — men det gjordes väldigt sällan.
— Det är mycket viktigt att varmhållen mat håller minst 60 graders värme. Annars finns, som vi sett, risk för bakterietillväxt som kan göra människor sjuka.
13 kök kunde inte svara på vem som ansvarade för transporten. Anmärkningsvärt, menar Henrik Ericsson, och syftar på hur viktig transporten är för matkvaliteten.

Inte förvånad
Henrik Ericsson är inte förvånad över undersökningsresultatet. Men det lindrar inte kritiken, som gäller hela länet:
— Vid hastigt påseende är det rätt lika länet över. Alla kommuner behöver se över det här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om