Dålig koll av livsmedelsföretag

Mer än hälften av landets livsmedelsföretag fick inte kontrollbesök av livsmedelsinspektörer förra året. I Uppsala kommun kontrollerade knappt 30 procent och i Tierp så få som var tionde livsmedelsaktör.

Uppsala2008-08-02 00:01
Knappt 43 procent, närmare 28 000 av landets totalt 65 500 anläggningar besöktes förra året. Livsmedelsverket finner efter sin årliga sammanställning att många kommuner inte bedriver den kontroll de behöver göra.
- Man kan inte säga att varje anläggning behöver besökas varje år. Det viktiga är att kommunen har kontroll och att företagaren ska få sin kontrolltid, säger Alexander Sobestiansky, stadsinspektör på Livsmedelsverket.

Företagen debiteras årligen en kontrollavgift, baserad på en timtaxa som varierar mellan kommunerna, gånger antalet kontrolltimmar. I kontrolltiden ingår inte bara besök ute på plats, utan även förberedelser, rapportskrivande och annat.
Men huruvida livsmedelsinspektörerna i praktiken levererar i nivå med avgiften, beror på vilken kommun verksamheten ligger i. I Tierps kommun fick tio procent av livsmedelsföretagen besök under 2007. I västsvenska Härryda besöktes samtliga 177 livsmedelsföretag, 100 procent.
- Jag tycker inte det är överensstämmande med lagstiftningen att så få anläggningar får kontroll. Respektive kommun ska ju kontrollera, det ligger i deras uppdrag, kommenterar Alexander Sobestiansky läget i Tierp.

Ansvariga vid Tierps kommun har inte gått att nå för en kommentar.
Även Uppsala ligger under rikssnittet, här besöktes 28 procent av företagen 2007.
- Vi ligger lite efter med kontrollbesöken. Men vi har varit lite underbemannade och hoppas komma till rätta med eftersläpningen efter den rekrytering vi håller på med just nu, säger Urban Wästljung (fp) ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Som UNT tidigare berättat ställer bristen på utbildade livsmedelsinspektörer till det för många kommuner och fortfarande saknas omkring 150 inspektörer i landet. Arbetsbelastningen skiljer sig också kraftigt åt och en heltidsarbetande inspektör kan ansvara för kontrollen av allt mellan sex och 328 anläggningar per år.
I Uppsala prioriteras de stora verksamheterna. Restauranger med stor omsättning, slakterier, stora matbutiker och företag som tillhandahåller mat till särskild känsliga grupper.
Dessutom går mycket tid åt för inspektörerna att ompröva livsmedelstillstånden för samtliga livsmedelsföretag enligt de nya EU-direktiv som gäller sedan 1 juli 2006, enligt Urban Wästljung.

UNT: Men betyder det inte att mindre aktörer prioriteras bort och inte får valuta för avgiften de betalar in?
- Det vi gör är en service för konsumenterna. Hur företagarna jobbar med sin livsmedelshantering är deras sak att hålla reda på, den servicen ska inte vi tillhandahålla.
Dessutom, menar Urban Wästljung, kan man inte räkna med att kontrolltiden ska användas årligen, utan ska ses som ett genomsnitt för ungefär en treårsperiod.

I Uppsala ligger timtaxan på kontrolltiden på 735 kronor. De handlare UNT talat med skulle gärna få mer valuta för pengarna. Butikschefen för en av Uppsalas större livsmedelsbutiker berättar att den senaste kontrollen skedde när de skulle få förnyat tillstånd. Innan dess var det för tre år sedan när en ny bageriavdelning byggdes.
- Kontrollerna är bara positiva för vår del. Om det är något vi kan förbättra är det bra om vi får reda på det, säger han.
Även en mindre handlare har nyligen träffat inspektörerna för att få livsmedelstillståndet förnyat.
- Innan dess hade vi inte fått besök på fem år. Vi betalar och står med mössan i hand, men det kommer inte mycket ut i andra änden.
Han tycker också det är märkligt att man prioriterar stora företag. Riskerna är större med små pizzerior och gatukök, menar han.
- Stormarknaderna brukar ha råd att inte tricksa. Men har man en liten butik är det större risk att man faller för frestelsen.


TABELL: Kontroller i Uppsala län

Kommun Antal anl Besökta 2007 Anl per årsarbetande inspektör
Håbo 83 20 83
Älvkarleby 65 20 325
Knivsta 59 63 203
Tierp 164 17 149
Uppsala 1067 293 132
Enköping 260 73 130
Östhammar 184 73 92
FAKTA
Tidigare rekommenderades att alla livsmedelsföretag besöktes av kommunens miljöinspektörer en gång per år. Sedan drygt två år gäller i stället att riskbedömning styr hur ofta verksamheterna ska kontrolleras. En verksamhet som är extra känslig får mer kontrolltid.
fler besök än en verksamhet som är mindre känslig.
Ett företag kan få uppåt fem besök på ett år, medan det för andra går flera år mellan gångerna. Varje företag har däremot en kontrolltid varje år, till exempel åtta timmar, då kommunens miljöskyddsinspektörer ska ägna sig åt just det företaget.

Källa: Alexander Sobestiansky Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om