Dålig hantering av äldremat

Slarvet med hantering av färdigmat som serveras till äldre är mycket utbrett. Storköken struntar ofta i att kontrollera temperaturer och att märka förpackningar med bäst före-dag. Fyra av tio kylda maträtter är för varma då de levereras till de äldre.

Uppsala2005-10-31 00:00
Livsmedelsverket granskar under 2005 centralt producerad mat. Undersökningen görs inte minst utifrån de risker som nya tillagningsmetoder av färdigmat innebär. Färdigmat serveras allt ofta vid äldreboenden och via hemtjänsten till äldre som bor hemma. Ofta har de kylda rätterna hållbarhetstider mellan en och två veckor. Hanteras inte maten rätt ökar risken för kraftig bakterietillväxt något som kan drabba äldre mycket allvarligt.

Mätning fungerar inte
De rapporter som kommit från kommuner som deltar i Livsmedelsverkets granskning visar att storkökens temperaturmätning inte fungerar. 39 procent av den varma och kalla maten temperaturmäts inte då den lämnar tillagningsköken. Storköken sköter inte heller temperaturkontrollerna av kylarna. Hittills har 173 rapporter kommit in från 21 kommuner och elva län.
När maten kommer hem till de äldre eller lämnas till äldreboenden sker ingen temperaturkontroll i 64 respektive 60 procent av fallen.
Märkningen av matens hållbarhet är också bristfällig. Nio av 17 portionsförpackade kalla rätter som levererades till enskilda boenden saknade bäst före-dag. Endast en förpackning var märkt med förvaringstemperatur och de flesta saknade uppgift om vilken maträtt matlådan innehöll.
Matleveranserna sker oftast ett par gånger i veckan och inte minst av den anledningen är förvaringsanvisningar av avgörande vikt.

Kall mat har störst brister
Störst var bristerna för den kalla maten. I 41 procent av fallen överskreds den rekommenderade temperaturen om +8 grader då maten kom hem till de äldre eller till särskilda boenden. Högsta avlästa temperatur var 14,2 grader. Matlådan innehöll kokt skinka. Men redan då kyld mat lämnade storköken låg temperaturen ofta för högt.
12 procent av den varmhållna maten höll lägre temperatur än den lagstadgade + 60 grader. Lägsta temperatur uppmättes till +51 grader.
Då den varma maten levererades hem till de äldre var den i 70 procent av fall inte tillräckligt varm, det vill säga höll 60 grader. 30 procent av de otillräckligt varma maträtterna låg dessutom under 50 grader. En rätt höll 28,7 grader.
Livsmedelsverket konstaterar att temperaturen är sämre för såväl varm som kall mat ju närmare konsumenten den är.
I granskningen har ingått att titta på olika matlagningstekniker för att ge maten lång hållbarhet. En sådan är koka kyla-metoden.

Saknar uppgifter
Verket konstaterar att flera förpackningar saknar uppgift om tillagningsdag. Hållbarhetstiden för maten var satt till 14 dagar. Maten var förpackad i livsmedelsgas vilket kan vara en förklaring till den kraftiga avvikelsen från vad som normalt rekommenderas för koka kyla-mat, det vill säga fem dagars hållbarhet vid + 3 grader.
-Vi känner till de här problemen väl. Resultaten är nedslående. För att komma till rätta med problemen måste det bli lättare att ge kännbara sanktioner, säger Bo Svensson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om