Dags för sommarfika

Sommaren är här och med den har även alla säsongsfik öppnat. City kollar in stans sommarkaféer.

Henrik Lidbjörk

Henrik Lidbjörk

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2013-06-14 07:00

Café Victoria
Botaniska trädgården

Vad: Triller mat och bröd har två ”sommarställen”: i Linnés Hammarby och i Botaniska trädgården. I Botan har man byggt om serveringen rejält och allt har blivit betydligt smidigare. Antingen slår man sig ner på de platser som ligger intill tropiska växthuset eller i den lummiga trädgården mot Villavägen.

Utbud: Allt från bakverken till dryckesutbudet – även öl och vin – imponerar.

Omgivningarna: Sämre kan det vara. Efter fikat är det bara att strosa runt i Botan och kolla in prakten.

Så smakar det: Victoria serverar en god och snygg cappuccino och bjuder på en liten chokladbit till. Deras blåbärspaj är härlig med riktig blåbärssmak och kommer med en fint krämig vaniljkräm. Barnens favorit är onekligen deras cake pops, även om prissättningen knappt kan kallas human.

Bäst med stället: Att det finns två olika avdelningar att slå sig ned på. Kvaliteten på mat och bakverk.

Minus: Smakar det så kostar det, vilket ju förvisso är helt i sin ordning.

Kafé Gula Villan
Stadsträdgården

Vad: Fik med toppenläge i Stadsträdgården. Gott om bord i olika stilar på både fram- och baksida. Ett fint klätterträd på framsidan håller barnen sysselsatta – för det är mycket barnfamiljer här.

Utbud: Allt från frukostbuffé (95 kr) till fikabröd, glass, pannkakor, pajer, wraps, tortillachips med dipp …

Omgivningarna: Ligger i södra delen av Stadsträdgården med lekparken, Parksnäckan och de öppna solytorna mot Sjukhusvägen på några stegs avstånd.

Så smakar det: Vi trycker i oss en chocolate fudge cake som har bra chokladton och tar en cappuccino som är godkänd om än lite i blaskigaste laget. Kul att de har Sia-glass i frysboxen, även om en del piggelinbarn kanske bryter ihop.

Bäst med stället: Läget. Och kanske just därför har de nyligen fått konkurrens av Irie och glasskaféet i Slottskällan.

Minus: Är det fint väder kan köerna vara olidligt sega.

Slottskällans glasscafé

Vad: Den anrika byggnaden (uppförd 1859) var från början var en vattenkuranstalt och har även har hyst en fin restaurang. Tills nyligen huserade ett arkitektkontor här, men i sommar handlar det om att kurera sitt sug efter glass i stora lass.

Utbud: Två stora montrar med GB:s hela skopglassutbud. Även kaffe, milkshake, varmkorv, kalla drycker och pinnglass.

Omgivningarna: Härligt läge nedanför Slottet och med Svandammen framför sig. Lite trafik är det enda som stör.

Så smakar det: Vuxna får inte missa citronsorbeten och barnens favoriter är flersmaksbomben ”regnbågsglassen” (vanilj, jordgubb, päron) och tigercola.

Bäst med stället: Kulglassutbudet. Kul att man kan låna krocketspel också. Och de generösa öppettiderna: 10–18.

Minus: Dammen i mitten av trädgården är inte så välskött och känns därtill närmast barnlivsfarlig.

Irie
Stadsträdgården/Flustret

Vad: Kallar sig själv för ”Det lyckliga kaféet”. Och visst bjuder man på en avslappnad gladlynt atmosfär. Reggae i högtalarna, exotiska frukter på pinne, fiskdamm för barnen (10 kr) och en vägg att klottra kärleksbudskap på.

Utbud: Fruktpinnar, smoothies, toasts, sallader, mammas kakor för facila 8 kr, kaffe/öl/vin.

Omgivningarna: Beläget på Flustrets baksida, har med andra ord ett perfekt upptagningsområde för flanörer. Bra spanläge och utsikt över ån.

Så smakar det: Drottningssmoothie (hallon och blåbär) smakar okej, men känns kanske lite ”frysbärig” . Fruktpinnarna (15 kr) är däremot genialiska, given succé för stor och (ännu mer) liten: mango, melon, ananas och jordgubbar trädda på en träpinne.

Bäst med stället: Den avspända atmosfären och läget.

Minus: Konceptet känns kanske aningen ofärdigt, nästan lite banalt, men allra mest är det charmigt.

Stabby prästgård

Vad: Kafé varje söndag 12–15 i Söderblomska huset på Stabby prästgård. Inomhus finns tjugotalet platser om det är busväder, annars samsas man kring 8–10 bord ute i den lummiga trädgården.

Utbud: Mackor, korv med bröd, kaffe/te/läsk och gott om bakverk.

Omgivningarna: Norra utposten av Stabbyskogen. Bärbyleden susar lite i fjärran och promenerande Stabbybor strosar sakta förbi gården som uppfördes i mitten på 1800-talet.

Så smakar det: Ambrosiakakan (15 kr) som vi kastar oss över är grym. Glasyren är helt rätt syrlig och att sockerkakan är lite torr gör inget då man klämt in ett extra lager med kräm. Godkänt bryggkaffe därtill.

Bäst med stället: Den hembakta känslan och priserna. Och de fina husen och trädgården.

Minus: Inne är det väl spartanskt inrett, en påtaglig Roy Andersson-känsla infinner sig när några av de äldre besökarna sakta skrider fram genom det blekgulgråa rummet. Plaststolarna och borden ute är också lite onödigt trista.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om