Dags för politikerna att säga sitt om Ärna
Vilken makt har Uppsalas kommunpolitiker över frågan om en civilflygplats på Ärna? Mycket liten, menar den borgerliga alliansen. Men oppositionen håller inte med. Även bolaget Uppsala Airport anser att kommunens åsikt är viktig. Förra året skickade företagets vd flera hundra mejl till politiker och tjänstemän.
Uppsala Airports vd Mattias Sjölund.
Foto: Hans E Ericson
För att det ska kunna bli en flygplats krävs att staten som äger marken är villig att upplåta den till företaget Uppsala Airport, som vill driva flygplatsen. Men först måste länsstyrelsens miljöprövningsdelegation ta ställning till om flygplatsen är förenlig med miljöbalken. Och i den prövningen är Uppsala kommun en remissinstans.
Roger Gustavsson, som är ordförande i miljöprövningsdelegationen, berättar att det är kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd samt kommunstyrelsen som ska yttra sig över flygplatsplanerna.
- Vad miljö- och hälsoskyddsnämnden säger väger tungt eftersom vi gör en prövning av om flygplatsen är skadlig för miljön, och nämndens uppgift är att se till just miljö- och hälsoskyddsfrågor.
Vad kommunstyrelsen, som kan liknas vid kommunens regering, tycker väger inte lika tungt, om den inte väljer att utnyttja sitt monopol på markplanering.
- Kommunstyrelsen skulle kunna sätta stopp för en flygplats om den upprättade en detaljplan för Ärna som inte tillåter ett flygfält. Men i dag finns ingen detaljplan alls för området, säger Roger Gustavsson.
Företaget Uppsala Airport, som vill starta lågprisflygplatsen, har sedan flera år tillbaka bearbetat både tjänstemän och politiker i kommunen. Bara förra året skickade företagets vd Mattias Sjölund flera hundra mejl till kommunen.
Mejlen gick till ett tjugotal tjänstemän, varav flera med höga poster så som kommunchefen, markchefen, planeringsdirektören och näringslivschefen. Men mejlen gick också till ett 30-tal politiker som sitter i just miljö- och hälsoskyddsnämnden, kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige, kommunens riksdag.
Främst är det politiker i den styrande borgerliga majoriteten som Mattias Sjölund uppvaktar, men han har också kontaktat flera socialdemokrater. Socialdemokraterna gjorde för drygt ett år sedan en helomvändning i flygplatsfrågan och säger nu helt nej. Medan alliansen bedöms vara generellt positiv. Men tvivlande politiker finns inom både Centerpartiet och Kristdemokraterna och just de har fått flera mejl från Mattias Sjölund. En av dem är centerpartisten Stephen Schad.
- Mattias Sjölund ringde upp mig och diskuterade Ärnafrågan väldigt tidigt. Han märkte att jag var negativt inställd och vi har haft mejlkonversationer om det. Naturligtvis måste han ha kommunen och opinionen med sig om han ska driva igenom ett sådant här stort projekt, säger han.
Flera av mejlen som Mattias Sjölund skickat till kommunen är massutskick där han argumenterar för en flygplats eller informerar om händelser som han tycker är viktiga för frågan. I andra mejl vill han stämma möte med de styrande politikerna. Men merparten av mejlen har UNT inte kunnat läsa eftersom de inte har registrerats utan rensats ut, i enlighet med en av kommunen antagen gallringspolicy.
- Det kallas för opinionsbildning. Politiker och tjänstemän sitter på en massa beslut och vi måste finnas med på deras radar, säger Mattias Sjölund själv om sin flitiga lobbyingverksamhet.
Han nämner ett antal områden där det är viktigt att ha kommunpolitikerna med på tåget. Det handlar om dragning av vatten och avlopp, kollektivtrafik till flygplatsen, bygglov för terminalbyggnaden, och inte minst en bra inställning hos det kommunalt ägda turismbolaget.
- Det är nog svårt att driva igenom en flygplats om man har en kommun vars politiker gör allt för att motarbeta den. Jag tycker att det vore bra att få svart på vitt om det finns en majoritet för eller emot flygplatsen, säger Mattias Sjölund.
Men kommunstyrelsens ordförande, moderaten Gunnar Hedberg, tycker inte att den borgerliga majoriteten ska ta ställning för eller emot. Och att utnyttja kommunens markmonopol är för honom otänkbart.
- Att gå in och hindra en etablering av flygplatsen på det sättet vore att förklara krig mot näringslivet, säger han.
Gunnar Hedberg är i stället noga med att betona att flygplatsfrågan ligger utanför vad kommunen har rätt att besluta om.
- Vår roll är oerhört begränsad. Det här är en fråga mellan staten som äger marken, försvaret som hyr marken, Uppsala Airport som vill åt marken, och länsstyrelsen som ska pröva om flygplatsen är förenlig med miljöbalken.
Enligt Gunnar Hedberg är det den politiska oppositionen som vill göra kommunens roll större än den är.
- Oppositionen tror att Uppsalaborna i gemen är emot en flygplats och att de själva därför kan ta poänger, säger han.
Socialdemokraternas kommunalråd Lena Hartwig håller inte med.
- Det där är bara nys, det är borgarna som gömmer sig och inte vill ta ställning. Flygplasten ligger ju i vår kommun och därför är det otroligt viktigt att vi politiker agerar.
Enligt Lena Hartwig skulle staten ha svårt att gå emot ett tydligt nej från kommunen, eftersom det skulle innebära att man kör över demokratiskt valda politiker.
- Jag tycker att den styrande majoriteten i Uppsala måste säga nej till en flygplats om man ska kunna leva upp till sina egna klimatmål om minskade utsläpp av växthusgaser. Vi vet att flyget är den största miljöboven, och har man beslutat att minska utsläppen kan man inte i nästa stund strunta i det.
Men Gunnar Hedberg tycker att flygplatsen är förenlig med kommunens klimatmål.
- Flygplan som korsar Uppsalas luftrum läggs inte vår klimatpåverkan till last. Att flyga är nödvändigt om man ska resa längre och jag tycker inte att vi politiker ska ha några synpunkter på varifrån folk flyger, om det är från Arlanda, Skavsta eller Uppsala.
Flygplatsplanerna i korthet
* Företaget Uppsala Airport vill starta en flygplats för civilt lågprisflyg till Europa på Ärna.
* Tidigare höll Upplands flygflottilj, F 16, till på området. I dag är flygplatsen främst en militär övningsflygplats för gästande flygförband.
* Lågprisflygplatsen är tänkt att vara öppen kl 06-24 på vardagar och 07-24 på helger. 65 procent av flygningarna ska ske kl 06-18, 30 procent kl 18-22 och 5 procent kl 22-24.
* Uppsala Airport söker tillstånd för 15 000 flygrörelser (starter och landningar) per år. I dag är antalet starter och landningar på Ärna cirka 10 000 per år.
* Företaget Uppsala Airport vill starta en flygplats för civilt lågprisflyg till Europa på Ärna.
* Tidigare höll Upplands flygflottilj, F 16, till på området. I dag är flygplatsen främst en militär övningsflygplats för gästande flygförband.
* Lågprisflygplatsen är tänkt att vara öppen kl 06-24 på vardagar och 07-24 på helger. 65 procent av flygningarna ska ske kl 06-18, 30 procent kl 18-22 och 5 procent kl 22-24.
* Uppsala Airport söker tillstånd för 15 000 flygrörelser (starter och landningar) per år. I dag är antalet starter och landningar på Ärna cirka 10 000 per år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!