Varje år blir hunden Trassel skräckslagen av smällarna från nyårsraketerna och behöver få lugnande medicin utskrivet av veterinär.
När nyårsafton kommer bäddar Trassels matte, Storvretabon Jennifer Öhrt, hundkorgen i badrummet utan fönster och spelar hög musik för att dränka ut ljudet från raketerna.
– Ändå ligger hon och flämtar och skakar. Det är hemskt att se och det skär i hjärtat, säger hon.
Sedan ett barn sköt en smällare intill Trassel för fyra år sedan, har varje december varit ångestfylld för familjen. När som helst kan någon få för sig att skjuta iväg en raket, vilket gör det svårt att veta när Trassel lugnt kan få gå ut på promenad.
– Det börjar skjutas redan kring jul. Jag har respekt för att folk vill skjuta raketer på nyår, men jag önskar att smällarna kunde begränsas till bara nyårsafton så att man kan planera, säger Jennifer Öhrt.
Ja, nyårsraketer väcker känslor. Och förutom att smällarna skrämmer slag på många djur, skadas cirka 100 människor i Sverige (de flesta män) så allvarligt att de behöver åka till akuten varje år, enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).
Ändå är det förstås många som tycker att explosionerna av ljus och färg mot natthimlen hör nyårsfirandet till. Peter Nordin, som äger och driver butiken Uppsala Fyrverkeri i Sunnersta väntar sig uppåt 500 kunder på och kring nyårsafton.
– De flesta handlar för mellan 500 och 1 000 kronor. Det finns två kategorier, de som vill ha det enkelt och köper en "tårta" som tänds en gång och därefter sköter sig själv. Eller de som köper en sats med 20, 40 eller 100 grejer som man får tända många gånger, säger han.
Vad tänker du själv om att fyrverkerierna kan orsaka lidande för djur?
– Det är klart det är tråkigt men frågan är vad det beror på, jag tror att det är en uppfostringsfråga. Jag har hundägare som kommer in och köper raketer för att vänja sina hundar vid ljudet.
Antalet kunder ökade under pandemin, berättar Peter Nordin, och det har hållit sig.
– Det största förändring jag märkt under mina snart 40 år är att det har förflyttat sig från sista april till nyår. Förr var det många fler som smällde raketer på sista april i Uppsala.
Med åren har reglerna skärpts rejält kring fyrverkerier. I Uppsala kommun är reglerna tydliga: Du får inte skjuta raketer någonstans i centrala Uppsala utan tillstånd.
Gränsen dras i en cirkel via Bärbyleden, Tycho Hedéns väg, Fålhagsleden, Kungsgatan, Kungsängsleden, Vårdsätravägen och Flogstavägen.
Utanför det området är det tillåtet att skjuta fyrverkerier utan tillstånd – men enbart mellan klockan 18 och 02 på nyårsafton (och sista april). Fyrverkerier får inte avfyras närmare än 200 meter från sjukhus.
– Man ska ha fyllt 18 år för att få hantera fyrverkerier. Och smällare och fyrverkerier med knall är i regel förbjudna, säger Maria Hall, presstalesperson hos Uppsalapolisen.
Du måste ansöka hos polisen med god framförhållning för att få tillstånd. Den som skjuter raketer utan tillstånd kan få böta. Under årets sista dag kommer polisen kommer att cirkulera i Uppsala för att säkerställa att inga olyckor eller ordningsstörningar sker, berättar Maria Hall.
– Det är alltid riskfyllt att avfyra raketer på allmänna platser med många människor, konstaterar hon.