Du som fyller 18 i år kommer snart att få ett mönstringsbrev på posten. Det handlar om lite drygt 90 000 brev till ungdomar som är födda 1999. Rekryteringsmyndigheten går i postnummerordning och Uppsala län blir då nummer 7 i turordning, som tillsammans med Gävleborg, Dalarna och Västmanland utgör nästan 11 000 ungdomar. Breven beräknas anlända hos Uppsalaborna i början av maj och består av frågor som besvaras elektroniskt - antingen via en personlig kod eller e-legitimation - inom 14 dagar.
Sofie Engström på Rekryteringsmyndigheten berättar att innehållet i brevet i princip är detsamma sedan 2011 och att den enda skillnaden är att det finns fler frågor om intresse och inställning till att mönstra. Annars är det bara urvalsprocessen som kommer vara annorlunda, då dessa brev kommer att användas inför värnplikt istället för frivillig rekrytering.
– Det viktigaste är att svara ärligt på frågorna och att göra det i tid, berättar hon.
Svarar man inte i tid får man nämligen en påminnelse och riskerar att betala vite. Vite är en slags böter som är individanpassad och bedöms utifrån personens ekonomiska ställning.
– Men vi har alltid haft jättebra svarsfrekvens, säger Sofie Engström.
När Rekryteringsmyndigheten har fått in alla svar så görs ett urval på de som passar bäst för mönstring.
– Vi plockar ut de som har bäst förutsättning att klara mönstringen. Framförallt behöver du vara frisk, ha fysiska förutsättningar och gärna intresse och vilja att mönstra. Vanligtvis klarar du inte mönstringen om du har sjukdomar och/eller är beroende av dagliga läkemedel eftersom Försvarsmaken inte kan garantera att du har ständig tillgång till dessa, förklarar Sofie Engström.
Försvarsmakten har 4000 utbildningsplatser och av de brukar nästan 2500 personer vara frivilliga. Resten behöver rekryteras via mönstringen.
– Det är alltså inte tal om en allmän värnplikt där alla måste medverka, så säg till om du inte vill. Sen kan du alltid ångra dig och söka frivilligt senare eller tvärtom kan du säga nej vid själva mönstringen, berättar Sofie Engström.
Värnplikten togs bort 1 juli 2010, men innan dess var mönstringen endast obligatorisk för män. Nytt för 2018, när värnplikten återinförs igen, är att kvinnor också kallas. Det är dock inte talan om någon slags kvotering och män som kvinnor har samma krav.
– Kraven är satta för att spegla att man kan klara utbildningen och så man inte skadar sig. Vi har ingen annan positiv särbehandling heller, förklarar Sofie Engström.