Dags för hundens skräckhelg igen

Varje nyår skräms djur så illa att de får men för livet. Här är veterinärens bästa tips på hur man skyddar sin hund inför nyårsaftonen.

Hund och nyårsraketer. Nicoleta Dinculescu tycker djur och nyårssmällare är en dålig kombination.

Hund och nyårsraketer. Nicoleta Dinculescu tycker djur och nyårssmällare är en dålig kombination.

Foto: Christer Bergström

Uppsala2016-12-30 08:00

Nu laddar vi för nyår - och fyrverkerier. Fyrverkerier är vackert och många njuter av att se nyårshimlen lysas upp i färger. Men det vackra har en mörk baksida. Många hundar, liksom många andra djur, är skotträdda och far illa av smällare och fyrverkerier.

Nicoleta Dinculescu, veterinär i Karlholm, ger sina bästa tips om vad du kan göra på tolvslaget på nyår och andra ”smällartider” så att ditt djur klarar smällandet när det brakar loss.

Varje år skräms ett stort antal djur så illa vid nyår, främst hundar, att de aldrig återhämtar sig.

– Fyrverkerier på nyårsaftonen är verkligen ett jätteproblem för hundar, katter och många andra djur. Ta därför självfallet aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras. Hundar är individer, olika personligheter, men även den lugnaste hund kan bli skrämd för livet. Lämna inte heller din hund ensam på nyårskvällen, säger Nicoleta Dinculescu som driver egen veterinärklinik i Karlholm.

För de som inte kan resa bort med sin hund, gärna till glesbebyggda områden, under de värsta timmarna, tycker Nicoleta att man ska ha hunden inomhus under det mest intensiva smällandet.

– En riktig bra stimulans och att förebygga stressen hos hunden innan smällare brakar loss är att ta en lång promenad på morgonen för att din hund ska känna sig lugn. Försök att skapa en trygg miljö. Du kan bygga korgen med en bra ljudisolering där djuret känner sig trygg. Dra för gardinerna så att det blir mörkare i rummet, skydda din hunds och katts ögon för de starka ljusen från fyrverkeriet och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna, säger hon och fortsätter:

– För att minska djurets oro kan man få hjälp från veterinär att skriva ut olika mediciner som kan hjälpa, säger Nicoleta Dinculescu.

Göran Carlsson, chef förebyggande avdelningen, Uppsala brandförsvar, tycker nyårsraketer är ett otyg när privatpersoner handskas fritt med dessa pjäser:

– Jag är emot ett fritt hanterande av fyrverkerier. Ett sätt att minska skadorna är att enbart stat, kommuner, föreningar eller klubbar tillåts att anordna fyrverkerier på fastställda tider och platser, säger Göran Carlsson.

I Uppsala brandförsvars tre medlemskommuner, Uppsala, Tierp och Östhammar, är hanteringen av fyrverkerier reglerade i de lokala ordningsföreskrifterna.

– Men reglerna är inte enhetliga i de tre kommunerna. Jag tycker alla ska sätta sig in i vad som gäller. I tätbebyggt område är det förbjudet att skjuta upp fyrverkeripjäser. På vår hemsida finns kartor som visar var det är tillåtet att handskas med fyrverkerier och vilka regler som gäller. I Uppsala, till exempel, i de centrala delarna av Uppsala, är det förbjudet att skjuta upp fyrverkerier, där måste du alltid söka polistillstånd. Men reglerna är olika i de tre kommunerna, säger Göran Carlsson.

Regler för nyårsfyrverkerier och svävande lyktor finns att läsa om på Polisens och Uppsala brandförsvars hemsidor.

Tuffare lagar i Norge

Omkring en tredjedel av våra cirka 730 000 hundar är skotträdda. Djurens känsliga öron kan uppfatta smällarljud som en intensiv smärta, som ger upphov till kraftig rädsla. Så många som 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar löst. Det är inte bara husdjuren som lider, även vilda djur far illa, särskilt i tättbebyggda områden.

Våra grannländer Finland och Norge har en betydligt restriktivare lagstiftning vad gäller fyrverkerier. Raketer på pinne är helt förbjudna i Norge och i båda länderna är tiden för fyrverkerier begränsad till klockan 18–02 på nyårsafton om man inte har särskilt tillstånd. Resultatet i Norge efter införandet av förbudet blev 80 procent färre ögonskador och inga bränder orsakade av fyrverkerier. Dessutom tusentals färre stressade och plågade hundar.

Källa: Svenska kennelklubben http://www.skk.se/hundagande/tips-och-rad/skotsel/smallare-och-fyrverkerier/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!