Just nu är det gynnsamma tider med låga elpriser. Men ju närmare vintern vi kommer, desto mer vanligt blir det att säkra upp elavtalet. Fler än två tredjedelar av dem som tecknade nya avtal med Vattenfall under sommaren valde fasta avtal. Magnus Holm, privatmarknadschef på Vattenfall, menar dock att årets vinter inte nödvändigtvis innebär högre elpriser.
- Det ser stabilare ut än i fjol. Vattenmagasinen är på de flesta håll fyllda. Cirka 45 procent av Sveriges elproduktion är vattenkraft så man kan säga att det ser lovande ut, säger han.
Magnus Holm tror även att en den ekonomiska osäkerheten i världen kan ha en viss effekt på priserna. Detta eftersom människor och företag tenderar att nyttja mindre energi under orostider.
- Har man is i magen och vill utnyttja en eventuell prisnedgång ska man lägga sig på rörligt, säger han.
Den pågående revisionen av landets kärnkraftverk kan också få konsekvenser för elpriset. Marie Eriksson, marknadschef på Björklinge Energi, menar att den kan påverka elpriset negativt.
- Hälften av kärnkraftsreaktorerna i Sverige står stilla i dag på grund av underhållsarbete. Det finns en varningsklocka om att priserna skulle kunna tänkas stiga om kärnkraften inte kommer igång, säger hon.
Flera av elhandelsbolagen erbjuder därför sina kunder avtal där man säkrar fast pris under årets kalla månader, för att när klimatet blir gynnsammare gå tillbaka till rörligt pris. Samtidigt som de redan etablerade elbolagen tävlar om kunderna försöker andra aktörer slå sig in på elhandelsmarknaden i Uppsala. Mälarenergi med bas i Västerås erbjuder privatkonsumenter ett så kallat elpoolavtal.
- Vi börjar lanseringen i Uppsala för att testa en marknad där vi inte är så etablerade. Uppsala är en del av vår hemmamarknad och viktig för oss, säger Johan Lövqvist.
Kort sammanfattat innebär avtalet att man samlar ihop kunderna i en stor pool där sedan företagets experter, krafthandlare, successivt köper upp el i små portioner när priset är gynnsamt. Kunden betalar sedan ett snittpris baserat på året och den egna elförbrukningen. Enligt Johan Lövqvist är avtalet ett sätt att skydda sig mot vinterns eventuella pristoppar.
Marie Eriksson på Björklinge Energi rekommenderar istället kunder med jämn elförbrukning att teckna rörligt avtal.
- Men med en liten varning, då man väljer rörligt pris väljer man också att spekulera i vädret, säger hon.