-En genomsnittlig vardag sker ungefär 90 000 resor med cykel i Uppsala. Sedan finns det två toppar under året och det är i maj-juni respektive september, säger trafikplanerare Sven Ekman.
Ett utbrett cyklande ställer krav på att staden är cykelvänlig. Budgeten för cykelbanor ligger i år på drygt 20 miljoner, vilket är 7 miljoner mer än vanligt. Den höga budgeten beror dels på att några projekt från ifjol slutförs (till exempel cykelbanorna längs Vattholmavägen), dels på ett par arbeten längs järvägen i centrala staden. På den västra sidan ska en gång- och cykelväg göras och längs den östra delen av järnvägen planeras en cykelbana vid S:t Olofsgatan mellan Stor-gatan och Väderkvarnsgatan. Den övergripande tanken är att skapa sammanhängande cykelstråk.
Per Eric Rosén, ordförande i Cykelföreningen i Uppsala, tycker att det är små men lovvärda initiativ.
- Alla satsningar är bra, sedan är vissa mer effektiva. Järnvägen är bra tänkt. Men cykelstråken skulle behöva vara huvudleder på riktigt.
Per-Eric Rosén vill poängtera rättviseaspekten i trafiken.
- En vanlig uppfattning är att de vanliga gatorna är bilvägar. Men cykelnätet innefattar alla vägar som man får åka på med cykel. Alla trafikslag bör vara jämlika och ha rätt till en säker miljö.
Gatu- och trafiknämnden tog i mars ett beslut om att förbättra cykelsituationen i centrala delar av staden och dit hör satsningarna på cykelvärdar, fler cykelställ och upprensning av gamla cyklar.
- Sedan finns det satsningar som inte syns i budgeten och de kommer av att staden växer. Bostadsbyggarna bidrar med en utbyggnad av infrastrukturen. Här märks två mindre gång- och cykelbroar vid Fyrisvall samt en bro nära Islandsgatan, berättar Tom Karlsson, chef på gatu- och trafikkontoret.
Per-Eric Rosén tror att hela staden har mycket att vinna på att förbättra cykeltrafiken:
- Om man verkligen vill göra en cykelsatsning, så ska man ta cykeln på allvar redan när man håller på med översiktsplanen.