Anki Johansson Balter och Kristina Åkerblom jobbar som lokalvårdare på en städfirma i Uppsala. Som UNT tidigare har skrivit om så är lokalvårdare tillsammans med diskare och vårdbiträde några av de yrken vi rankar allra lägst i dag på statusskalan medan pilot, advokat och läkare står högt i kurs. Anki Johansson har över 30 års erfarenhet av yrket och har tidigare bland annat städat på hotell och skolor. I dag är det mest kontor som gäller men även hem- och flyttstäd.
Kristina Åkerblom har varit i branschen i drygt ett år, just den här torsdagen städar hon inte utan kör runt material till olika arbetsplatser och samlar in det använda städmaterialet för att ta tillbaka det till tvätten.
– Många jämnåriga i min omgivning reagerar när de får höra att jag jobbar som städare och ofta antar folk att jag söker andra typer av jobb samtidigt, som att det inte går att vara nöjd där jag är, säger Kristina Åkerblom.
Anki Johansson Balter och Kristina Åkerblom tycker båda att de blir väl bemötta på de ställen där de är och städar om dagarna men att de saknar förståelse för yrket från andra håll.
– Jag stöter ofta på folk som ifrågasätter mitt jobb, det kan vara kommentarer som ”ska du hålla på och städa tills du blir pensionär eller”, säger Anki Johansson och tillägger: Men själv trivs jag, så det får man försöka att strunta i.
Kristina Åkerblom upplever att det finns många som inte riktigt ser städning som ett seriöst jobb utan snarare som något vem som helst kan göra. Förutfattade meningar har båda två fått lära sig att hantera och de är vana att försvara sina yrkesval.
– Förut så skämtade jag ofta bort ifrågasättande kommentarer, men i dag blir jag snarare irriterad och försvarar mitt jobb, säger hon.
Anki Johannson Balter som känner sig härdad efter många år i branschen menar att hon inte tar åt sig längre utan snarare skakar av sig det. Kristina Åkerblom tror att ett problem är att de flesta inte vet vad det innebär att jobba som lokalvårdare. Hon säger bland annat att det är ett väldigt fritt jobb med bra arbetstider.
– Det är många som tror att det är väldigt tungt och smutsigt och det är klart att det kan vara det, men det är oftast inte så slitig i dag, säger hon.
Anki Johansson Balter håller med henne.
– Det är mycket lättare att jobba med städning nu jämfört med tidigare med alla mirakeltrasor och liknande saker som kommit, säger hon.
På frågan om vad man kan göra för att förändra synen på yrket blir de fundersamma.
– Jag vet inte riktigt, jag upplever tyvärr ingen skillnad i status nu jämfört med när jag började för 30 år sedan, men jag är stolt över mitt jobb, annars skulle jag inte hålla på så länge som jag har gjort, säger Anki Johansson.
Kristina Åkerblom är något mer positiv men menar att problemet är att det är ett yrke som inte syns särskilt mycket.
– Det känns ändå som att fler och fler provar att jobba som städare och det är folk med olika bakgrund och i olika åldrar, så man ju hoppas att det sprids en mer positiv uppfattning om yrket. Men jag förstår inte varför det skulle vara sämre att städa än att till exempel jobba inom restaurangbranschen, vilket jag också gjort. Det är ju mycket slitigare och dessutom sämre betalt, fortsätter hon.
Vad tycker ni själva är statusyrken?
– Jag ser nog som så många andra på yrken där man pluggat vidare som mer statusfyllda och man får lätt uppfattningen att de skulle vara mer ambitiösa människor, trots att det inte alls behöver stämma, säger Kristina Åkerblom. Jag vet själv att jag inte såg på städare med särskilt mycket respekt innan jag själv började jobba med det, men det har verkligen ändrats, säger hon.