Videon är inte längre tillgänglig
– Den nationella identiteten är formad kring vithet. Men dagens Sverige bygger på mångfald, så det är dags att omfördela makten i samhället.
Så säger Victoria Kawesa, genusvetare från Södertörns högskola. Hon är en av de totalt fem paneldeltagare som under kvällen lyfter frågor som på olika sätt är kopplade till afrofobi och den afro-svenska historien – ämnen som verkar engagera, då universitetsaulan är fylld med besökare.
När det är artisten Adam Tenstas tur att tala delar han med sig av personliga erfarenheter från uppväxten.
– Jag minns när jag först kom jag i kontakt med media. Jag gjorde intervjuer i egenskap av artist, men fick alltid frågor som ”hur är det att leva i förorten?”
Även slavhandelns historiska prägel är något som diskuteras. Uppsalaforskarna Ryan Skinner och Göran Rydén pekar på vikten av kunskap kring hur kultur och historia påverkar dagens syn på afro-svenskar, och därför måste lyftas fram mer i läroböckerna.
– Men hur kan den kunskapen sedan omsättas i praktiska åtgärder? undrar moderatorerna Sten Hagberg och Maria Ripenberg.
Faaid Ali-Nuur från Afro-svenskarnas riksförbund svarar:
– Det måste ske förändringar i både lagstiftning och vardagsnormer. Enligt rapporter är afrosvenskar en utsatt grupp som missgynnas på bostads- och arbetsmarknaden. Så dessa åtgärder är inte radikala, utan handlar om att skapa ett mer jämlikt samhälle.