Dags att flytta till Knivsta?

Som bosatt i ett av storstädernas mer välbärgade utkantsområden är chanserna goda att du kan se fram emot ett långt och hälsosamt liv i stress och ensamhet. Så lyder min lite tillspetsade tolkning av Folkhälsoinstitutets rapport om medellivslängden i olika delar av landet.

Uppsala2010-07-22 00:00

Sedan tidigare är det allmänt känt att män har kortare liv än kvinnor. Ohälsotalen är större för den manliga delen av befolkningen. Det visar sig också att det finns betydande skillnader mellan olika kommuner. Män lever och har hälsan i varierande grad runt om i Sverige.

Läget i Uppsala län ser ut som följer (medellivslängd för män): I topp finns Knivsta (81,3), på delad andraplats placerar sig Håbo (80,5) och Uppsala (80,4) därefter kommer Enköping (79,5), Heby (79,2), Tierp (79,1) och jumbon Älvkarleby (79).

Livslängd har ett tydligt samband med utbildningsnivå och ekonomiska villkor. Föga förvånande är det allra bästa att bosätta sig i någon av Stockholms flottare förorter. Danderydsmännen slår Upplandsettan Knivsta med sina 82,6 genomsnittliga levnadsår.

De flesta medieröster har tagit fasta på den betydande skillnaden mellan rika förorter och fattiga glesbygdskommuner i norr. Avståndet mellan första- och sistaplatsen är mer än sju år.

Egentligen är det inte så konstigt att männen i glesbygdens Norrland lever kortare liv. Nyckeltalen pekar nedåt på de flesta områden. I takt med att skattebasen flyttar till städerna minskar samhällsservicen. Det rör sig om ett allvarligt samhällsproblem som det talas mycket lite om i den politiska debatten.

För något år sedan skrev veckotidningen Fokus om en strukturell kris för Sveriges glesbygdskommuner. Utflyttningen kräver sitt pris. Sammanslagningar och stordrift i redan geografiskt stora områden är knappast någon lösning. Det är redan alldeles för långt till äldreomsorgen.

Problemen gäller inte bara kommunerna, ett antal landsting brottas också med kroniska underskott. Det finns inte förutsättningar för att ekonomin någonsin ska gå ihop. Befolkningsunderlaget räcker inte. Att stressen på landsbygden sägs vara mindre och att det spekuleras i om inte människor i glesbygd är lyckligare måste vara en klen tröst.

Förr eller senare landar frågan hos regeringen. I Sverige har vi gått mot att ge den lokala och regionala nivån mer ansvar. Uppenbarligen har det fungerat mindre bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!