Dags att diskutera Nato

Uppsala2008-02-05 00:01
Imperier må rämna, grannländer kasta av sig kommunismens ok, den s k neutraliteten därigenom gröpas ur till total obefintlighet - blott ett förblir oföränderligt i evigheters evighet, nämligen den svenska alliansfriheten, detta den svenska utrikespolitiska självgodhetens allt mer unkna adelsmärke.
Det är 17 år sedan Sovjetunionen föll sönder. Sverige är omgivet av Natoländer. Av Östersjöns strandstater står, utöver Sverige, endast Finland och Ryssland utanför Nato.
I både Sverige och Finland är majoriteten emot medlemskap i Nato. Men i Finland pågår ändå en politisk process i Natofrågan, vilket den förre svenske ambassadören i Helsingfors Mats Bergquist påminde om i en intressant artikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt i går.

"Ryssland, Ryssland, Ryssland", blev svaret från en ledande finsk politiker när han nyligen ombads att räkna upp Finlands tre viktigaste säkerhetspolitiska problem. Så sent som i slutet av andra världskriget kämpade Finland med förtvivlans mod för sin frihet och självständighet mot Stalins massarméer. De tusentals unga män (och kvinnor) som offrade sina liv, eller "bara" sin hälsa, gjorde det inte förgäves. Finland undgick att dela Baltikums öde.
I Finland är Ryssland på riktigt, till skillnad från här - där Ryssland betraktas som något avlägset som vi inte behöver bry oss om. Den seglivade gamla stereotypen om att vår alliansfrihet skulle kunna utgöra ett skydd mot rysk aggression lever kvar i det undermedvetna.

Här vilar Natofrågan i djupaste frid. Men i Finland rör det på sig. Före jul publicerade det finska utrikesministeriet en 50-sidig rapport som diskuterade innebörden av ett medlemskap i Nato. Även det finska utrikespolitiska institutet har publicerat en liknande rapport. I sommar kommer en stor säkerhetspolitisk utredning, där frågan lär komma att spela en prominent roll.
Finland har en beredskap för att hantera Nato-frågan. Det är hög tid för Sverige att vakna upp ur Törnrosasömnen, och börja utreda och diskutera Nato på allvar. Kanske är en samordnad svensk-finsk Natopolitik möjlig? Det vore rimligen till fördel för båda länderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om