Dagen då Jesus fick presenter

Trettondagen - en välbehövlig ledig dag mitt i veckan, tänker nog många. Men varför vi firar trettondedag jul är det förmodligen färre som känner till. 6 januari ansågs till exempel förr i tiden vara Jesu födelsedag.

Uppsala2010-01-06 07:55
­­- Trettondedag Jul är inte en lika stor högtid i Svenska kyrkan som jul och påsk, men i östliga kyrkotraditioner som firar jul den 6 januari är det en mycket stor festdag, säger Anna Karin Hammar, stiftsadjunkt i Svenska kyrkan.

Jul firar vi ju traditionellt för att uppmärksamma Jesu födelse, men förr i tiden, på fornkyrkans tid, firade man Jesus födelsedag 6 januari. Det var inte förrän på 300-talet som man bestämde att Jesus föddes den 25 december och trettondagen blev då i stället en högtid till minne av att de tre vise männen kom till Jesusbarnet med guld, rökelse och myrra, enligt Ingemar Limans bok "Högtid och fest året ut". I Spanien är det fortfarande tradition att man ger varandra gåvor på trettondagen till minne av det, men de presenter som ges bort i dag skiljer sig förmodligen en hel del från de tre vise männens gåvor.

Frågan är vad Jesus hade fått för presenter om det hade varit i dag?
- Kanske det bästa av miljövänlig teknik från Asien, till exempel den bästa elbilen till hela familjen! Kanske fortfarande lite rökelse, för att påminna oss alla om att bruka alla våra sinnen i lovsången inför Guds härlighet och i vår upplevelse av livet. Kanske också lite myrra för att påminna oss om att vi är dödliga och ska vara rädda om varandra, säger Anna Karin Hammar.

Trettondedag jul kallas också Epifania och i den östliga traditionen firar man jul på trettondagen, och man firar också att Jesus döptes. Jesus eget dop ägde enligt traditionen rum på hans trettionde födelsedag. Även om trettondedag jul är en kyrklig högtid finns det många folkliga traditioner förknippade med trettonhelgen. Förr var det vanligt att man hade julspel på trettondagen där man klädde ut sig till de tre vise männen och bar runt på en stor stjärna. Herodes och Judas kunde också vara med i julspelen liksom Josef, Maria och Jesus. Traditionen började i kyrkan men när spelet utvecklades till en mer folklig tradition blev det viktigare att underhålla och huvudsyftet var att samla in pengar, varpå man gick runt från hus till hus och spexade, enligt boken "Högtid och fest året ut". Den här typen av julspel lever kvar på vissa ställen i Sverige, till exempel på ön Möja i Stockholms skärgård.

Att betydelsen av trettondedag jul och traditionerna kring helgen har förändrats genom åren är tydligt. Förr var det till exempel trettondagen som markerade slutet på julen. I dag får vi vänta en vecka till, till tjugondag knut, med att dansa ut julen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om