Satsningen på bad i Gränby kom av sig

En storsatsning på en badanläggning i Gränby ska bli verklighet om några år. I sin långtidsbudget vill fritidsnämnden satsa mångmiljonbelopp på det nya badet.

Det blev aldrig något bad i Gränby den gången, men väl en folkpark. Bilden är tagen 1986. Numera är dock parken riven.

Det blev aldrig något bad i Gränby den gången, men väl en folkpark. Bilden är tagen 1986. Numera är dock parken riven.

Foto: UNT-arkiv

Uppsala2022-02-11 21:00

Ur arkivet

Det låter nästan dagsaktuellt men det var nästan 40 år sedan som den nyheten var en av de tongivande på Upsala Nya Tidnings förstasida. Det var 11 februari 1983 som den nya socialdemokratiska kommunledningens förslag presenterades i UNT.

– Det troliga är att det blir byggstart i Gränbyparken för badet under -84 och att det kan tas i bruk -86, säger fritidsnämndens ordförande Birgit Hedén i artikeln.

Artikeln skrevs av Gunnar Carlsson, då kommunreporter på UNT. Han minns i dag inte själva artikeln, men däremot de många förslagen på satsningar i östra Uppsala som kom under den här tiden.

– Det fanns nog en medvetenhet hos kommunledningen om att det i de östra stadsdelarna i Uppsala behövdes flera satsningar på bland annat fritidsanläggningar. Nu blev det visserligen inget bad där då, men det är intressant att se att det är just i Gränby som flera stora anläggningar har tillkommit genom åren, säger Gunnar Carlsson.

undefined
Förstasidan av Upsala Nya Tidning 11 februari 1983.

Gränbybadet blev som sagt aldrig verklighet, utan i stället kom storsatsningen på den stora badanläggningen Fyrishov några år senare. Att Fyrishov nu kanske ska rivas och eventuellt ersättas av en ny badanläggning i Gränby är i det här sammanhanget en helt annan historia.

Av den S-ledda kommunledningens planer blev dock en folkpark verklighet i Gränby. Men efter föreningen som drev folkparken gick i konkurs några år senare. Sedan följde år av skadegörelse och en brand innan slutligen alla byggnader i parken revs 2003.

undefined
Det blev aldrig något bad i Gränby den gången, men väl en folkpark. Bilden är tagen 1986. Numera är dock parken riven.

En annan stor nyhet på förstasidan den här, enligt prognosen, kylslagna fredagen 1983 var krisen för verktygstillverkan Bahco i Enköping. UNT kunde berätta att samtliga verkstadsarbetare – omkring 400 personer – skulle varslas om permitteringar. Bakgrunden var den sjunkande försäljningen av deras produkter. 

– Marknaden är kärv just nu, summerade personalchefen Lars Hennix i artikeln en bit in i tidningen.

På samma sida fanns dock även en mer upplyftande artikel, nämligen att filmaren Lars Molin åter var på plats i Östhammar för att spela in en ny tv-film. Redan på 1970-talet hade han satt Östhammar på filmkartan med den smått klassiska "Badjävlar", som spelades in i Öregrund och Östhammar. Den här dagen kunde UNT berätta om det nya projektet med ett vintrigt Långalma som inspelningsplats.

undefined
Lars Molin återvände 1983 till Östhammar för en ny filminspelning.

Lars Molin ville inte avslöja några detaljer, men en mjölkpall skulle ha en central roll i handlingen i den nya tv-teatern som skulle heta "Duell i gryningen" med Ingvar Hirdvall och Mona Malm i huvudrollerna. När filmen sedan var klar kom den att heta "Midvinterduell" och en kopia av den klassiska mjölkpallen finns att beskåda i Långalma.

 Både "Badjävlar" och "Midvinterduell" finns för övrigt tillgängliga i SVT:s öppna arkiv.

Apropå film så fanns det en del att välja bland på Uppsalas biografer den här kvällen. Camera (numera Reginateatern på Trädgårdsgatan) visade "En officer och en gentleman", Fågel Blå på Svartbäcksgatan lockade med E.T, samtidigt som Bergmanklassikern "Fanny och Alexander" gick upp på Sandrew på Smedsgränd.

Den som stannade hemma kunde bänka sig framför tv:n där det först var dags för det 86:e avsnittet av "Dallas" som sedan följdes av "Nöjesmaskinen" med Stina Lundberg och Sven Melander som programledare. Den här kvällen hade man finbesök i studion då Lena Nyman var en av gästerna.

Sök i vårt digitala arkiv

I en artikelserie gör UNT tillbakablickar ur arkivet – med stort och smått ur nyhetsfloden genom åren.

Samtliga nummer av UNT sedan starten 1890 finns nu inscannade och sökbara i vårt digitala arkiv. Det är tillgängligt för alla som är prenumeranter. I arkivet kan man bland annat söka på enskilda ord eller hela årgångar. Du hittar arkivet på unt.se/arkiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!