Gottsundabadet öppnar för bad och simskola igen

I åtta månader har Gottsundabadet varit helt stängt för allmänheten. Men den 23 augusti slår de åter upp dörrarna.

Gottsundabadets simskoleverksamhet har delvis varit nedstängd under pandemin.

Gottsundabadets simskoleverksamhet har delvis varit nedstängd under pandemin.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2021-08-13 08:00

Det var i december 2020 som badet stängde helt för allmänheten och sedan dess har bara skolor fått ha verksamhet i badhuset i Gottsunda.

– Nu har vi fattat beslutet att öppning igen blir från måndagen den 23 augusti, säger Claes Enskär, tillförordnad vd för Fyrishov ab som driver både Fyrishov och Gottsundabadet.

Orsaken till att Gottsundabadet stängde helt var att ytorna var för små. 

– Vi har inte kunnat följa reglerna om antalet personer per kvadratmeter på grund av till exempel smala korridorer, förklarar Claes Enskär.

undefined
Claes Enskär, tillförordnad vd för Fyrishov ab som driver Fyrishov och Gottsundabadet.

Flera drunkningsolyckor har skett i Sverige och Uppland i sommar och betydligt färre gick i simskola under 2020. Svenska Livräddningssällskapet befarar fler olyckor på grund av alla stängda badanläggningar under pandemin och man kan man fråga sig hur diskussionen gått för att väga risk för minskad simkunnighet mot covid-risk. Men enligt Claes Enskär har den diskussionen inte gått att ha.

– Så fort vi öppnar upp för allmänheten har de striktare kvadratmeter-restriktionerna slagit till. Men det har varit andra regler för skolan. En klass har fått vara tillsammans.

Därför har simskoleverksamheten på Gottsundabadet inte varit helt nedstängd.

– Skolorna har varit välkomna med sin verksamhet och vi har simskola för förskoleklasser som har varit igång, säger Claes Enskär.

I ett badhus brukar nog de flesta vilja tillbringa så lite tid som möjligt utan kläder tillsammans med främmande människor. Och gärna på behörigt avstånd. Så frågan är hur stor covid-risken egentligen är när det kommer till simhallar?

– Kommuner har ju uppmanats att stänga alla verksamheter där många människor möts. Och på sätt och vis skiljer sig inte badhus från andra verksamheter i det att man samlar många människor inomhus. Men om man håller avstånd är risken att smittas mycket liten, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare Region Uppsala.

Kombinationen av att stor del av Uppsalas befolkning är vaccinerad och att vi har en lägre samhällssmitta än tidigare gör att sannolikheten för att någon av alla som vistas i badhuset är sjuk blir lägre och lägre.

Om man dessutom tänker på att hålla avstånd är det enligt Anna Gillman helt rätt att öppna Gottsundabadet.

– Nu måste man våga öppna igen. Det finns oändliga positiva vinster med att hålla badhusen öppna sett till ökad simkunnighet och så vidare, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare Region Uppsala.

undefined
Anna Gillman, bitr smittskyddsläkare Region Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!