Då kan du få vaccin – här är alla svar

Den här veckan har vaccinationen rullat i gång på allvar i Uppsala län. Först ut är äldreboendena – men vad händer sedan? UNT ger svar på de vanligaste frågorna.

Vaccinpremiär i Uppsala. I tisdags fick de första äldre på Karl Johansgårdarna och Västergården i Svartbäcken sin spruta.

Vaccinpremiär i Uppsala. I tisdags fick de första äldre på Karl Johansgårdarna och Västergården i Svartbäcken sin spruta.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2021-01-09 20:00

Vad händer nu?

Med start den här veckan sker vaccinationer på äldreboenden. Planen är att den stora merparten har fått sin första dos under nästa vecka.

Vad händer sedan?

Näst på tur är personer som har eller som jobbar med hemtjänst, samt de som bor med någon som har hemtjänst. Under vecka 2 går information om tidsbokning ut. Kort därefter inleds vaccinering.

Näst på tur i prioriteringsordningen är alla över 70 år, personer med LSS-insatser och vårdpersonal, följt av personer i riskgrupp.

Får vårdpersonal förtur?

Ja, enligt nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Parallellt med äldreboenden och hemtjänst kommer även utvalda grupper inom sjukvården få vaccin. Det gäller främst de som jobbar inom intensivvård samt nära covidpatienter.

Varför prioriteras inte alla inom vården?

Såhär svarar Margareta Öhrvall, vaccinsamordnare på Region Uppsala:

– Vi följer Folkhälsomyndighetens prioritering. Vi börjar på iva och covidavdelningar men är väl medvetna om att vi skulle vilja vaccinera all personal där riskpersoner finns. Resten av vårdpersonalen kommer också i nästa fas.

undefined
Margareta Öhrvall är vaccinsamordnare för Region Uppsala som just nu jobbar intensivt med planerna för vinterns och vårens vaccinering.

Jag tillhör ingen av de prioriterade grupperna – när kan jag vaccinera mig?

Troligtvis från april och framåt. Målet är då att börja med de äldre, personer mellan 60 och 70 år, och sedan gå neråt i åldrarna.

Varför kan jag inte boka tid redan nu?

I nuläget får länet 3 000 doser i veckan. Det väntas öka när fler fabrikat godkänns och tillgången styr hur många som kan vaccineras.

– Vi kan inte boka in jättemånga och så visar det sig att det blir stopp i en leverans. Vi måste ta ett steg i taget, säger Margareta Öhrvall.

När det blir din tur kommer du att få information om hur bokningen går till. Exakt metod är inte klar, men det kommer att vara möjligt att boka via telefon för den som inte har dator. Tid för att ta dos två bokas in i samband med den första.

Var sker vaccineringen?

På vårdcentral, vaccinationsbyrå eller i en lokal som Region Uppsala hyr för ändamålet. Sådana lokaler finns i varje kommun, men än så länge vill Margareta Öhrvall inte uppge exakt vilka lokaler det är.

Vilka ska inte vaccinera sig?

Gravida och barn upp till 17 år rekommenderas inte att vaccinera sig. Orsaken är för lite kunskap om vaccinets effekter i de grupperna.

Ska jag vaccinera mig även om jag har haft covid-19?

Ja, det är rekommendationen. Däremot ska man vara frisk vid vaccinationstillfället.

Hur länge skyddar vaccinet?

Eftersom vaccinet är så pass nytt är det än så länge okänt.

När jag har vaccinerats – kan jag bete mig som vanligt?

Nej, inte riktigt. Det tar cirka en vecka efter den andra dosen innan tillräckligt med antikroppar har bildats. Dels är vaccinets skydd inte hundraprocentigt. Med den stora smittspridning vi har är rådet därför att fortsätta följa de allmänna råden.

Det går också att sprida viruset vidare utan att vara sjuk, till exempel om man har fått det på händerna.

– Men om jag är immun och har god handhygien och inte har tagit i någon annan som är smittad, då finns det ingenting som talar för att jag kan föra smittan vidare, säger Margareta Öhrvall.

Restriktionerna kan lätta när tillräckligt många har vaccinerats. Bedömningen görs nationellt.

När har alla som vill fått vaccinet?

Till midsommar, är vad som har sagts på riksnivå. Det kräver dock att allt går enligt plan.

Källor: Vårdguiden 1177, regionens vaccinsamordnare Margareta Öhrvall.

Vaccin mot covid-19

Hittills har 323 personer registretats som vaccinerade i länet. I nuläget får Region Uppsala ungefär 3 000 doser av Pfizers vaccin varje vecka. Från mars ökas tilldelningen till 4 000 doser och det är den tillgången som styr hur många som kommer kunna vaccineras varje vecka. 

Nyligen godkändes tillverkaren Modernas vaccin i EU. Astra Zenecas variant används i Storbritannien och Indien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!