Forskaren: Lev som en vasaloppsåkare

Vasaloppsåkare är genomsnittligt friskare än andra. Samtidigt kan loppet innebära hälsorisker för vissa grupper, enligt Uppsalaprofessorn Stefan James.

Starten av Vasaloppet 2022.

Starten av Vasaloppet 2022.

Foto: Ulf Palm/TT

Uppsala2023-03-04 19:00

Lev som en vasaloppsåkare – det är kardiologprofessorn och överläkaren Stefan James råd för ett längre och friskare liv.

Han har tillsammans med kollegor de senaste tio åren varit med och undersökt hälsan hos alla vasaloppsåkare och jämfört varje person med någon som är i samma ålder, har samma kön och kommer från samma kommun.

De har kommit fram till att vasaloppsåkaren löper mindre risk att drabbas av depression, förmaksflimmer och Parkinsons sjukdom. Risken att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och cancerformer som har med livsstil att göra uppskattas vara 30 procent lägre.

– Om fler tar till sig livsstilen som vasaloppsåkare har kan det få dramatiska och positiva effekter på sjukdomsrisken, säger han.

undefined
Hjärtläkaren Stefan James på Kardiologikliniken på Akademiska sjukhuset.

Vad som är utmärkande för vasaloppsåkarna är att de tränar regelbundet och mycket, röker i mindre utsträckning och äter nyttigare, vilket innebär att de blir friskare.

– Om man åker vasaloppet en gång i livet kommer man inte bli frisk, det handlar om att ha samma livsstil.

Samtidigt finns det en ökad risk att drabbas av hudcancer och ALS bland åkarna. Det är dock inte säkerställt vad det beror på. Men det finns teorier kring varför risken för hudcancer ökar.

– Det man kan spekulera i är att vasaloppsåkare är mer ute i naturen och exponerar sig mer för solljus. De är ofta mer högutbildade och tjänar mer pengar, vilket innebär att de har förutsättningar att åka mer på solsemester, säger han.

Kopplingen till ALS är mer svårförklarlig. Det finns en förhöjd risk vid kontaktidrotter där man slår i huvudet mycket, som boxning eller ishockey, med de är oklart vad kopplingen till längdskidåkning kan vara.

Stefan James berättar att flera dödsfall inträffat under vasaloppet och enligt Hjärt-och lungfonden har sammanlagt 34 personer drabbats av hjärtstopp under årens lopp. 

Om man känner sig frisk och mår bra så är det dock i stort sätt riskfritt att åka menar, Stefan James. Han menar att de flesta som drabbas av hjärtstopp har en underliggande hjärt- och kärlsjukdom.

– Man bör lyssna på sina symtom innan man startar. Om man är lite äldre och inte känner sig helt frisk bör man låta sig läkarundersökas innan man åker, säger han.

Samtidigt är chansen att överleva ett hjärtstopp ovanligt stor man drabbas under loppet.

– Det finns så många kunniga på hjärt- och lungräddning i närheten, så det är förvånansvärt många som överlever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!