Om du planerar och tar ledigt på "rätt" röda vardagar under året kan du få längre sammanhängande ledigheter. Julhelgerna är ett bra exempel.
Tar du ut en handfull semesterdagar från 20 december 2025 till 6 januari 2026 kan du få en sammanhängande jul- och nyårsledighet på 18 dagar. Även påsken kan med lite planering ge långledigt från 12 till 27 april, men då krävs det att du tar ut åtta semesterdagar.
Givetvis kan ledighetens längd påverkas av vilket yrke du har och vad din arbetsgivare förväntar sig av dig i arbetsinsats under julen. Även vilket kollektivavtal man har på arbetsplatsen kan påverka hur många semesterdagar man behöver ta ut.
Totalt finns det 13 röda dagar 2025 av vilka nio infaller på vardagar. För arbetsgivare kan de röda dagarna innebära vissa utmaningar att få ihop arbetsscheman och få verksamheten att fungera.
– Vissa delar inom vård och omsorg har verksamhet året runt. Där kan den ordinarie personalen i större utsträckning vilja vara lediga när det är röda dagar. För oss är det inga problem då vi har en stor pool med studenter som gärna vill hoppa in och arbeta, säger Anna Bittner, HR-chef på Uppsala kommun.
Sandvik Coromant är en av Uppsala läns största privata arbetsgivare med runt 1 500 anställda vid sin produktions- och utvecklingsanläggning i Gimo.
– I slutet av året sätter vi kommande års arbetstidskalender och utifrån de röda dagarna tittar vi hur produktionen påverkas av dessa. Vi arbetar vissa röda dagar medan vi har stängt andra dagar utifrån avtal, säger Joakim Fagerudd, platschef på Sandvik Coromant i Gimo.
Han förklarar att företaget därefter lägger en produktionsplan för hur mycket som ska produceras per vecka där det tas hänsyn till de röda dagarna och semesteruttag.
– Vi har flera olika skiftformer som påverkas på olika sätt av röda dagar, men vi är vana att hantera dessa i vår produktionsplanering, menar Joakim Fagerudd.
Även Region Uppsala jobbar på ett liknande sätt. HR-chefen Sofia Reinholdsson förklarar att ledigheter kan påverka verksamheten på olika sätt.
– Under perioder med mycket ledigheter samordnas resurser där verksamheten tillåter det. I vissa fall slås enheter samman och delar vårdgolv. I den mån det är möjligt drar vi även ner på kapacitet när det gäller vissa typer av operationer, förklarar Sofia Reinholdsson.
Joakim Fagerudd förklarar att Sandvik inte har några begränsningar när det gäller semesteruttag på röda dagar.
– Alla har rätt att ansöka om ledighet, och vi strävar efter att bevilja den utifrån verksamhetens behov, utan att gå ut med specifika önskemål om att personal ska avstå från ledighet under vissa perioder.
Även på Region Uppsala jobbar man på ett liknande sätt när det gäller semestern.
– Målsättningen är att alla medarbetare ska få ut fyra veckor sammanhängande semester under huvudsemestern samt möjlighet att ta ut sina övriga semesterdagar under övrig tid under året, säger Sofia Reinholdsson, HR-chef på Region Uppsala.
Anna Bittner på Uppsala kommun förklarar att man gärna ser att de yrkesgrupper som kan utnyttjar de röda dagarna under julhelgerna och tar semester för att få länge sammanhängande ledigheter.
– Vi ser det som en möjlighet för den som vill att få längre tid för återhämtning från arbetet. Vi tror att det är bra i längden för vår personal, säger hon.