Cyklister orädda för högre böter

Lika självklart som det är för en del cyklister att stanna vid rött ljus, lika självklart är det för andra att oberört trampa vidare. Att det sedan 1 oktober har blivit betydligt dyrare att cykla mot rött verkar för många inte vara något skäl att ändra sitt beteende.

Många cyklar mot rött.

Många cyklar mot rött.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2006-10-05 00:01
Kl 10.45 måndag 2 oktober ställer sig UNT i korsningen Svartbäcksgatan-S:t Olofsgatan. Sedan 34 timmar kostar det
1 500 kronor att cykla mot rött, en kraftig höjning jämfört med det tidigare bötesbeloppet 600 kr.
Vi behöver inte vänta länge förrän den första cyklisten, en ung man, trotsar rödljusen och snabbt korsar S:t Olofsgatan. Han visar sig snart vara representativ. Det är nästan enbart unga människor som cyklar mot rött, och de värsta syndarna är just yngre män.
Under den timme fram till kl 11.45 som UNT bevakar korsningen väljer 29 personer att cykla mot rött ljus. Bland dem finns bara två äldre personer, först en man i 60-årsåldern och lite senare en kvinna i ungefär samma ålder.

Annan strategi
Några cyklister (främst unga kvinnor) väljer en annan strategi för att handskas med trafikljusen - medelväg som knappast kan kallas gyllene. När trafikljusen skiftar till rött ljus vid Svartbäcksgatan kör de helt enkelt upp med cyklarna på trottoarerna och cyklar i stället mot rött på övergångsställena på S:t Olofsgatan.
När en halvtimme gått rullar en polisbil upp mot gågatan och parkerar utanför Stadsbiblioteket. Det får omedelbar effekt på cyklisternas agerande. Under den tid polisbilen står parkerad kör inte en enda cyklist mot rött ljus. Några är visserligen på god väg att göra det, men när de observerar polisbilen tvärsöver gatan stannar de genast.
Lika självklart som en del cyklister oberört cyklar mot rött, lika självklart är det uppenbarligen för andra att stanna vid rödljusen.

Överraskad
Andor Lundgren ser lätt förvånad ut när han får frågan varför han stannar sin cykel vid rödljusen på Svartbäcksgatan.
- För att det är rött, förstås, säger han lite frågande, och låter förstå att det är självklart.
Cyklisten Christer Åhrman har samma inställning.
- Varför jag stannar? Jag stannar alltid rött ljus, det sitter i ända sedan jag tog körkort. Dessutom kan det bli riktigt dyrt att cykla mot rött.
Rebecka Gustafsson cyklar regelbundet längs Svartbäcksgatan. Hon svarar att hon stannar helt enkelt därför att det är lag på att stanna vid rött ljus.
- Men just här är rödljusen lite speciella. Jag tycker att de är dåligt synkade därför att de slår om för tidigt längre ned på gatan så att man inte riktigt hinner fram.

Individualister
Orsakerna till det motsatta beteendet - att cykla mot rött - är däremot mer svårgripbara. Av de kortfattade svaren UNT ändå fick, så verkar det handla mer om långt driven individualism än om ofattbar brådska.
- Det är min ensak.
- Vad angår det dig?
- Det skall du skita i!



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om