Cyklister lappades i Uppsala

Många synskadade tycker det är obehagligt att röra sig ensam i samhället. Det uppmärksammades i Uppsala under söndagen i samband med Vita käppens dag.

Under söndagen uppmärksammade synskadades riksförbund Vita käppen dag i Uppsala.

Under söndagen uppmärksammade synskadades riksförbund Vita käppen dag i Uppsala.

Foto: Jens Flyckt

Uppsala2017-10-15 19:05

Vita käppens dag arrangeras på många platser i världen. I Uppsala gjorde medlemmar från Synskadades riksförbunds lokalavdelning en vandring där de granskade gatumiljön.

– Vi har bland annat hittat en del felparkerade cyklar som vi satt lappar på. Ju närmare centrum man kommer desto fler är det som är i vägen. Det beror mycket på att det inte finns tillräckligt många parkeringsplatser för cyklar, säger Ann-Kristin Andersson från Synskadades riksförbund.

För den som är synskadad innebär Uppsala många problem.

Håkan Thomsson är ordförande i Synskadades riksförbund.

-Grejen är den att dagens samhälle förutsätter att man kan se. När den personlige servicen ersätts med teknik blir det ofta problem för oss. Uppsala är dessutom en stad där man prioriterar cyklarnas framkomst före fotgängarnas, säger Håkan Thomsson.

Vad är problemet med cyklisterna?

– Ett problem är att de inte använder ringklockan när de ska passera oss. Att plötslig bli passerad av cyklister i hög fart på nära håll är obehagligt och farligt. Vi kan ju inte se dem komma. Det har hänt att synskakade fått sina vita köppar sönderkörda av cyklister i Uppsala, säger han.

Håkan Thomsson anser att en stor del av problet ligger i trafikplaneringen.

– På flera platser måste man som fotgängare gå över cykelvägen för att komma till övergångsstället och när man inte kan se blir det farligt, säger han

Men det finns även mycket positivt i Uppsala.

– Allmänheten är väldigt hjälpsam. Det är många människor som vill hjälpa till, säger Ann-Kristin Andersson.

Många synskadade upplever problem.

Enligt Synskadades riksförbund så uppger 39 procent av deras medlemmar att de aldrig reser utan sällskap i kollektivtrafiken på grund av att det för obehagligt och otryggt.

För att öka tryggheten i gatumiljöerna anser förbundet att fotgängare skiljs bättre från bil- och cykeltrafiken och att fler övergångställen blir mer tillgängliga.

Källa. srf.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!