– Vi är med denna studie först i världen att på ett kontrollerat sätt direkt jämföra de båda metoderna med varandra. Förhoppningsvis kommer resultaten att ge oss bättre möjligheter att förutse vilken behandling som kommer att fungera bäst för den enskilde patienten med handikappande spinal stenos, säger ortopedkirurgen och forskaren Peter Försth vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.
Spinal stenos är den vanligaste ryggsjukdomen bland äldre. Den uppkommer till följd av förträngningar inuti ryggradskanalen som trycker på nerverna som löper genom den. De vanligaste symtomen är ischiasliknande smärtor i ryggen och benen och svårigheter att gå längre sträckor.
Uppemot tio procent av alla över 65 år har påtagliga stenosförändringar i ryggradskanalen, men av dem får bara en mindre del så svåra symtom att de sänker livskvaliteten och gör det svårt att klara vardagslivet.
För patienter med svår handikappande spinal stenos kan en operation för att vidga ryggradskanalen och på så sätt lätta trycket på nerverna bli aktuell. Varje år görs närmare 5 000 sådana operationer i Sverige.
– Även om de flesta förbättras påtagligt efter operationen hjälper den långt ifrån alla. Ungefär var fjärde patient som vi opererar för spinal stenos blir inte förbättrad alls och för ytterligare en del är förbättringarna så små att de inte är nöjda med operationsresultatet. Dessutom innebär en operation risk för komplikationer, säger Peter Försth.
Ännu finns ingen etablerad alternativ behandling till operation för patienter med handikappande spinal stenos. Men det finns förhoppningar om att en icke-kirurgisk metod, som från början upptäcktes av patienterna själva, ska kunna bli ett sådant alternativ.
– Till och med patienter som bara kunnat gå korta sträckor till följd av sina smärtor har upptäckt att de klarar av att cykla, vilket kan förklaras av att trycket på nerverna minskar under den framåtlutande ställning de har under cyklingen. För ett par år sedan visade en svensk studie att patienter med så svår spinal stenos att de var kandidater för en operation blev så förbättrade av att cykelträna att de inte längre ville bli opererade, säger Peter Försth.
I den nya, just påbörjade studien jämförs de båda metoderna för första gången på ett kontrollerat sätt direkt med varandra. Studien ska omfatta 150 patienter med svår spinal stenos, som lottas till att antingen opereras direkt eller till att testa fyra månaders cykelträning innan de själva tar ställning till en eventuell operation. Cykelträningen med tre 30 minuter långa spinningpass per vecka genomförs i samarbete med Friskis & Svettis.
Före operationen eller cykelträningen genomgår alla bland annat en undersökning med magnetkamera av ryggraden, ett test av hur långt de klarar att gå under sex minuter, en bedömning av funktionsförmågan i stort och en specialundersökning av nervfunktionen i benen. Undersökningarna kommer att upprepas vid flera kontroller under upp till fem år.
– Men redan efter två år hoppas vi ha en bra bild av vilken av metoderna som ger bäst resultat för flest patienter. Förhoppningsvis får vi också nya viktiga kunskaper om hur operationen och träningen påverkar olika inflammatoriska ämnen och nervfunktionen, säger Peter Försth.