Cykeltätt trots semestertider

Högsommar och semestertid – ändå är det nästan lika trångt som vanligt vid Resecentrums cykelställ. Först till hösten ska området rensas på övergivna cyklar.

Många cyklar men få cyklister, tycker Lovisa Hedmo.

Många cyklar men få cyklister, tycker Lovisa Hedmo.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-08-08 17:50

Tusentals cyklar, överfulla ställ, felparkerade och trasiga cyklar. Det är synen man möter vid Resecentrum i Uppsala. Johan Gereonsson leder sin cykel förbi cykelställen utan att hitta en lucka. Han är på väg till jobbet på Arlanda flygplats och tiden tills bussen går blir allt mer knapp. Efter ett fruktlöst varv på cykelparkeringen lämnar han till slut cykeln vid sidan om ett ställ.
– Det skulle inte förvåna mig om 90 procent av cyklarna är övergivna. Ibland åker jag till jobbet redan klockan fyra fem på morgonen och det är lika mycket cyklar då som det är nu, säger han.
Han upplever inte att antalet cyklar har minskat under sommaren.
– Det är ungefär lika hela tiden. Det är konstigt för oftast är man ensam här när man lämnar och hämtar cykeln. Det är inga cyklister, bara cyklar.

Gymnasieleven Lovisa Hedmo håller med. Hon är på väg för att hämta sin cykel som stått vid Resecentrum över natten medan hon varit hos en kompis i Vreta.
– Man ser inte så många som cyklar men det är ändå fullt på parkeringarna. Det är inte bara vid Resecentrum, jag tycker det är trångt överallt inne i Uppsala. Man hittar alltid en plats men man kan få leta länge, säger hon.

Enligt Åke Westling, som är arbetschef för gatugruppen på Uppsala kommun, ställer många sina cyklar på Resecentrums parkering när de ska resa bort under sommaren. Därför blir en del stående på samma plats länge.
– Vi rensar kontinuerligt men cykelställen är ändå fulla jämt, säger han.
Uppsala kommun går igenom cykelställen tre fyra gånger per år för att få bort övergivna och trasiga cyklar. Nästa stora genomgång är i oktober. Fyra veckor innan dess märks cyklar som misstänks vara övergivna med en lapp. Om lappen fortfarande sitter kvar efter en månad fraktas cykeln bort. Den senaste stora rensningen gjordes i början av juni, då togs 434 cyklar bort från Resecentrum och centrala Uppsala. I slutet av april rensades 660 skrotcyklar bort.

Aslan Kaya är cykelsamordnare i Uppsala kommun och den som ansvarar för arbetet. Enligt honom har cyklarna minskat i antal överallt i Uppsala under sommaren – förutom på den sydvästra cykelparkeringen vid Resecentrum där det fortfarande är mycket trångt.
– Det är mycket färre cyklar i sommar. Men vi vet att det brukar öka väldigt i slutet av augusti och början av september när alla studenter kommer tillbaka.
Han påpekar också att det finns tomma platser som sällan används vid cykelparkeringen som ligger närmast Stadshuset.
– Alla vill stå så nära stationen som möjligt. Folk är lite lata. De bara slänger cykeln och springer till tåget.

Just nu finns 3 500 cykelställsplatser vid Resecentrum, men när stationen är färdigbyggd kommer det att vara 7 000 platser. Sedan i mars driver Uppsala kommun ett särskilt projekt med syfte att få cyklister att parkera bättre. I projektet arbetar sex personer och en av dem finns på plats vid Resecentrum varje vardag mellan klockan 7 och 15.30 för att hjälpa cyklister hitta parkering och flytta felparkerade cyklar.
– Ungefär 250–300 felparkerade cyklar rättas till varje dag, säger Aslan Kaya.
Vid Resecentrum lastar Anne Chaban av två påsar och en resväska från sin cykel. Hon ska ta tåget till Stockholm och har lyckats hitta en ledig cykelställsplats, dessutom nära stationen.
– Det här är lyx! Jag tycker det är färre cyklar än vanligt. En sådan här plats skulle jag inte hitta om det inte var sommar.
Hon tror att många ställer cykeln vid Resecentrum längre perioder under sommaren.
– Jag har ställt den där ett par veckor ibland. Men det är hopplöst att hitta cykeln sedan. Jag hade tänkt ta med ett färgglatt band och märka den med men glömde det.

Fakta

Förra året lappade Uppsala kommun 3 100 cyklar i Uppsala, 1 100 av dem omhändertogs. I april i år omhändertogs 660 cyklar och i juni 434 cyklar. Om ingen ägare löst ut cyklarna efter tre månader får kommunen dem. Cyklarna skrotas eller säljs sedan. Nästa stora genomgång av stadens cyklar görs i mitten av oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om