Olle Lörelius söner låste sina cyklar i ett ställ på sin innergård en kväll nyligen, och morgonen efter var ena sonens cykel borta. Det är inte första gången det händer, men tidigare gånger har de varit olåsta.
– Det första jag gjorde var att leta efter cykeln. Tidigare när vi har glömt att låsa cyklarna har vi cirka fyra gånger hittat dem runt Fyrishov. Då har personer haft kul och lattjat lite eller sparkat på dem, säger han.
Men den här gången hittade familjen inte cykeln och anmälde den stulen till polisen. I en Facebook-grupp skrev flera boenden i Tunabackar att de blivit av med sina cyklar samma period.
– Min son blev jätteledsen för att den var borta, de fäster sig vid saker och cykeln var bara några månader gammal, säger Olle Lörelius.
Polisen känner inte till att det ska ha varit någon stöldliga i stadsdelen, men det förekommer med jämna mellanrum i staden.
– Då och då kommer det upp och är mer organiserat. Personer stjäl och säljer vidare. Det finns många cyklister här i Uppsala och det är då en bra marknad. Det gäller att vara vaksam om man köper en begagnad cykel, säger Jonas Eronen, presstalesperson i polisregion Mitt.
Antalet anmälda cykelstölder ökar för varje år i Uppsala kommun. 2016 var antalet anmälningar 2 401. 2020 hade antalet vuxit till 3 784. Hittills i år har polisen fått in 2 159 anmälningar om stöld av cykel eller elcykel i Uppsala. 13 av dessa fall har redovisats till åklagare, medan resterande 2 146 har lagts ned, enligt siffror från polisregion Mitt.
– Det visar att det inte är helt lätt att jobba mot det. Det kan vara lättare för oss om det handlar om en stöldliga men det har vi inte sett de senaste månaderna. Nu kan det nog ses mer som isolerade händelser, men jag är inte fullt insatt, säger Jonas Eronen och fortsätter:
– Vi kan göra saker bättre. När vi är ute och jobbar i vår linjeverksamhet kan vi kolla på cyklar på annat sätt. Ser vi en person på en cykel som inte stämmer ihop, originallåset är borta eller den är omlackerad, kan man ställa frågan. Det kan bli ett beslag och så visar det sig att cykeln är stulen, säger han.
Jonas Eronen uppmanar den som köper en cykel på en försäljningssajt att kontrollera den noggrannt. Som till exempel be om kvitto och se om orginallåset är kvar.
– Är det för bra för att vara sant är det normalt något lurt, exempelvis om en ny cykel kostar 8 000 kronor men säljs för 1 500 kronor. Det är en indikation på att något inte stämmer och säljaren måste då ge en bra förklaring till varför den säljs så billigt.
Olle Lörelius har nu köpt tyngre lås, och efter tips från en cykelförsäljare kommer de att låsa fast cyklarna i bakdäcket.
– Jag blir mest matt. Det är meckigt att göra en polisanmälan, det kostar att köpa en ny cykel och lås, och man behöver göra förändringar i planeringen om hur barnen ska åka till skolan och aktiviteter, säger han.
Till vardags arbetar Olle Lörelius som fastighetsskötare i Uppsala fastighetstjänst. Han ser ett hundratal cyklar per år som de behöver ta hand om, antingen övergivna eller stulna.
– Mitt tips är att polisanmäla och att ha ett ram-nummer. Många cyklar hamnar någonstans, men utan det finns inte en sportslig chans att få tillbaka den.