Cykelbanorna får vänta en månad till

Du ska inte tro att gruset forslas bort nu, även om du sett en maskin sopa rent i centrum. Det var bara en försopning. På riktigt kommer det inte i gång förrän om någon vecka och helt klart blir det inte förrän i slutet av maj.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2013-04-08 09:09

Videon är inte längre tillgänglig

Många gator ser nysopade ut när vi cirklar runt i centrala Uppsala. På Drottninggatan gör en lastbil fint längs trottoarkanten. Chauffören tittar stint i backspegeln för att se vad borsten gör. Gruset sugs in i buken på fordonet. Äntligen ska gruset bort tror kanske du, men skenet bedrar.
– Cyklister, fotgängare och de i rullstol tycker att gruset är jobbigt och tror att vi börjat sopa nu, men det gör vi inte förrän om minst en vecka. Det är inte tillräckligt varmt än. Vi bara försopar i centrum. Det är sådana enorma mängder grus och vi har krav på oss att hålla Kungsgatan och gatorna runt omkring rensopade för luftens skull, förklarar Patric Andersson, driftansvarig för gata och park i Uppsala kommun.

I år slogs rekord. 30 000 ton grus. Det kommer att bli en besvärlig vår, konstaterar Patric Andersson. Det lär ta någon vecka längre än vanligt innan allt är borta. I mitten av maj räknar han med att vägar och cykelbanor ska vara rensopade. Parkeringsplatserna ännu senare.

Trottoarerna göms nästan helt i grus, men längs Nedre Slottsgatan kör en liten farkost och sopar efter en annan som strilar ut vatten ur stora plasttankar. De är fastighetsskötare. Trottoaren är privatägd. Efter dem kommer två män som blåser bort gruset närmast fasaden ner på den nysopade gatan. Det får kommunen ta hand om, säger de.

På cykelbanorna ligger gruset tjockt. En far och son kommer cyklande förbi Svandammen.
– Det är ganska halt att cykla i gruset, men det är bättre än spåriga isiga cykelvägar, säger Magnus Fasth.

Han tycker att kommunen kunde fokusera på de stora cykelstråken åtminstone. Och låta sig inspireras av Köpenhamn.
– Jag läste att de i Köpenhamn har speciella fordon för att hålla cykelvägarna rena. De hålls öppna även vintertid. Grundproblemet är att det är så mycket snö och is, så det bästa är om man kan ha barmark, säger han.

Dagen innan ramlade sjuårige Tore Fast när han bromsade på gruset, så den här dagen tar han det lugnt. Han längtar tills allt gruset är borta.
– Då kommer jag att cykla mer.

När Patric Andersson får höra hur de gör i Köpenhamn påpekar han att de har ett annat klimat där. Men det finns tankar på att i framtiden hyvla bort snö och is här i Uppsala.
– Vår nämnd är medveten och duktig. De pratar om ny teknik och får oss på tå.

Fakta

Bussgatorna rengörs först

Prioritering: 1. Stora bussgator och huvudleder 2. Stora cykelbanor 3. Mindre gator, cykelvägar och bostadsgator

4. Övriga platser, exempelvis parkeringar.

I vår ska rekordmycket grus sopas bort i Uppsala, 30 000 ton. Kostnaden i fjol var 8,8 miljoner kronor och kommer att bli något högre i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om