Cykelappen visar vägen till verkstaden

Det ska vara enkelt att använda cykeln i Uppsala. Det tog uppsalabon Babak Toghiani-Rizi fasta på när han utvecklade appen Cykelkompis som blev en av vinnarna i tävlingen Idé Uppsala.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-12-09 18:00

Under en cykeltur i Boländerna i Uppsala i oktober fick Babak Toghiani-Rizi punktering.
– Jag skulle hem till Flogsta och hade ingen aning om vart jag skulle gå för att hitta en cykelverkstad. Det var då jag fick idén om en app som kan underlätta för Uppsalas cyklister.

Det fanns inget annat att göra än att promenera hem med cykeln. Och medan han gick växte sig idén allt tydligare: han skulle göra en app som visar vägen till närmaste cykelverkstad, cykelpumpstation och cykelparkering.

I över en månads tid tillbringade Babak Toghiani-Rizi åtskilliga kvällar och nätter med att skissa på sin idé och att utveckla appen Cykelkompis innan han, som en av cirka 50 uppsalainnovatörer, skickade in sitt bidrag till tävlingen Idé Uppsala.
– Jag tyckte från början att Cykelkompis var en bra idé som gynnar både kommunen och dess invånare, säger Babak Toghiani-Rizi.

Det tyckte även juryn för Idé Uppsala som utnämnde honom till vinnare i applikationskategorin med motiveringen att appen är ett lysande exempel på en enkel och snygg lösning för ett angeläget problem, samt att idén även främjar stadens hållbarhetsutveckling.

Idé Uppsala hölls i år för första gången, men tanken är att tävlingen ska vara återkommande. Uppdraget i år var att hitta smarta digitala lösningar som förenklar uppsalabornas vardag. Företagsinkubatorn, Uppsala Innovation center, UIC, är en av tävlingens medarrangörer.
– Målet med tävlingen är att få fram innovativa idéer och att ge personerna bakom idéerna förutsättningar att förverkliga dem, säger Lars Dahlbom, business development advisor inom it på UIC.

Även Uppsala kommun är medarrangör. Johan Rosén, näringslivsstrateg på Uppsala kommun, betonar vikten av arrangemang såsom detta. Dels då de visar kommunen vilka idéer allmänheten har, och dels för att de odlar en kultur av innovation.
– Det är viktigt att uppmuntra alla medborgare till att tänka nytt. Innovation är inte något som bara ska pågå vid universitetet, det ska finnas i Uppsalas själ, säger han.

Att UIC är medarrangör tycker Johan Rosén ger en viktig tyngd till tävlingen.
– Genom UIC kan idéerna fångas upp och lotsas fram. Det är inte bara så att vi samlar in spännande idéer utan man gör faktiskt också något med dem, säger han.

Förutom applikationsklassen i tävlingen Idé Uppsala, där appen Cykelkompis tog hem vinsten, finns även idéklassen. Här vann uppsalabon Anders Tärnström pris för sin idé om att i realtid visa kollektivtrafikens flöden på en karta i mobilen. Juryn ansåg att resenärerna, genom Anders Tärnströms idé, lättare kan planera sitt resande vilket i sin tur minskar stressen över att kollektivtrafiken inte alltid följer tidplanen.

– Jag hade förverkligat idén även om jag inte hade vunnit tävlingen, men nu underlättas det arbetet otroligt mycket, säger Babak Toghiani-Rizi, och berättar att i priset ingår 30 000 kronor, affärsutvecklingsstöd, samt en resa till de nordiska länderna och Litauen för att marknadsföra appen.

– Det här innebär en fantastisk möjlighet om man bara är beredd att satsa på sin idé, säger Lars Dahlbom som menar att flera av tävlingens bidrag var så intressanta att UIC kommer att kontakta dem igen.

– Vi kommer att erbjuda dem vårt stöd när det gäller att gå från produkt till färdig idé. Vårt stöd kostar dem ingenting mer än tid och energi. Sedan kan det hända att man kommer fram till att idén inte fungerar. Men då har man åtminstone testat det, säger han.

Nästa steg för tävlingsvinnarna är att påbörja ett av UIC’s affärsutvecklingsprogram. För Babak Toghiani-Rizi blir det ett specialprogram för tidiga it-företag då man på tre månader går från idé till etablering på marknaden.
– Det blir perfekt. Det är ingen idé att lansera appen nu, men till våren, när alla plockar fram sina cyklar igen, då är det dags, säger Babak Toghiani-Rizi.

Han hoppas att han med sin idé kan inspirera andra Uppsalabor att förverkliga sina idéer.
– Det skulle gynna Uppsala som stad. Jag tror att alla kan komma med bra idéer, men det gäller också att ta dem vidare, säger han.

Rådet han ger är att tänka ”outside the box” och gå utanför det som känns bekvämt.
– Idéer ska gärna vara lite galna, magin uppstår när man utmanar sig själv, säger Babak Toghiani-Rizi.

Idé Uppsala

Tävlingen Idé Uppsala är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Uppsala Innovation Center (UIC) och Telia. Tävlingen som riktar sig till både privatpersoner och företag hölls för första gången i år men är tänkt att bli återkommande.
I tävlingen finns två kategorier: applikationsklassen och ideklassen.
Vinnaren får 10 000 kronor respektive 30 000 kronor i startkapital för att få ut sin produkt eller tjänst på marknaden. I priset ingår även stöd i arbetet att gå från idé till färdig produkt och skapa ett stabilt tillväxtföretag genom UIC. Vinnaren av applikationstävlingen får även resor till de baltiska och nordiska länderna tillsammans med Telia för att marknadsföra applikationen samt exponering på Telias webbplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!