Måns Hansson arbetar med att utbilda blivande lärare vid Uppsala universitet. För några år sedan höll han en föreläsning om ungas medievanor där en av rubrikerna var ”hur ska du visa för mig att du har förstått det här”. En av dem som besökte föreläsningen var Stefan Lidén. Han hade många års erfarenhet inom bemanningsbranschen och tyckte att upplägget kring rörlig bild var intressant. Det blev grunden för det gemensamma företaget Ineed.
– Han hade sett att det finns en uppsjö med folk som inte får jobb med det traditionella cv upplägget. Jag hade ett antal olika förslag och Stefan fastnade för film och ville använda sig av det.
Mycket har utvecklats sedan företaget bildades 2008. Som en av de första aktörerna i Sverige med videopresentation, arbetar de med att utveckla produkten hela tiden. Måns Hansson är i dag bara aktieägare. Men är stolt över att ha varit en av medskaparna. Ett starkt minne är en av de första personerna som de lyckades hjälpa.
– Han hette Benjamin, hade sökt hur många jobb som helst och hade ett efternamn med hundra bokstäver. Vi skickade en video och hans karisma gick rakt igenom. Ofta handlar det om att få det där första jobbet, säger Måns Hansson.
Spelreglerna för arbetsmarknaden förändras allt mer. Nu är det inte bara arbetssökande som ska vara tilltalande för företag. Utan även tvärtom.
– Det är en generationsfråga. De unga stannar inte kvar på en arbetsplats utan rör allt mer på sig. Jag kallar den nya generationens arbetssökande för Zlatan-individen, en person med bra självkänsla och som tror på sig själv. De har lättare för att greppa nya redskap som video- cv, säger Måns Hansson.
Idén att spela in en video som personligt brev har dock inte enbart fått positiv respons.
– Kritiken mot videopresentation brukar vara att om man har utseendet och är väldigt verbal så har man en större chans. Man kan även se en generationsskillnad. De unga har inga problem med att gå upp framför kameran, medan äldre kan känna sig obekväma. Det handlar om att vi utvecklar former för våra kunder så att de gör bedömningen på rätt sätt, säger Måns Hansson.
Han återkommer gång på gång till vilken bra chans det är för ungdomar och i synnerhet personer med invandrarbakgrund, att marknaden för jobb har förändrats och att det är nya spelregler som gäller. Men han tror inte att äldre behöver missgynnas avsevärt av den nya tekniken.
– Situationen har förändrats. För tio år sedan skulle alla företag föryngras. Så är det inte i dag, utan det handlar om att företag vill hitta rätt personer, säger Måns Hansson.
Han tror att det finns potential att utveckla videopresentationen som metod.
– Vi behöver fortsätta med att förädla den. Hur arbetet med att få fram arbetssökande går till och presenteras. I slutändan handlar det om vad företag vill ha. Om det är behörighet, föryngring eller jämvikt. Det handlar för oss om hur vi ska presentera de personer som söker jobben.
En annan kritik är att ett video- cv fokuserar mer på yta än på personers kunskap.
– Jag tycker inte att det handlar om en konflikt mellan personlighet och kompetens, vissa arbeten kräver utbildning. Det handlar om vad kunden vill ha, säger Måns Hansson.
– Vi försöker förmedla en bredare bild till arbetsgivare och öppna upp möjligheter för de som söker jobb.