– Det gör ont att läsa. Vi har en eftersatt äldreomsorg där vi lappat och lagat i 30 år. Jag tänker på alla de medarbetare som gjort sitt allra bästa, men inte haft rätt förutsättningar. Ytterst ligger det ansvaret på oss politiker.
Det säger Eva Christiernin (S), äldrenämndens ordförande i Uppsala, om IVO:s granskning av den vård och behandling som äldre på särskilda boenden fått när de insjuknat i covid-19. Tidigare har myndigheten konstaterat brister i regionernas ansvar. Nu handlar det om en fördjupad granskning av kommunernas ansvar, där man tittat närmare på 98 boenden i 55 kommuner.
Tre av de boenden som får kritik ligger i Uppsala kommun. Det handlar bland annat om bristande journalföring, att för få sjuksköterskor varit i tjänst och att palliativ vård i vissa fall satts in utan ny kontakt med läkare.
På två boenden har äldre med covid-19 hittats avlidna på sina rum. Ett av dem är Samariterhemmets demensboende Ebbagården som tidigt förra våren drabbades hårt av covid-19. Anne Lennartsson, kommunikationsansvarig, säger att anhöriga eller omvårdnadspersonal i vanliga fall alltid sitter vid den äldres sida i livets slutskede.
– Vi känner dem som bor hos oss och vet när slutet närmar sig, då sätter vi alltid in vak. Men i de här fallen har sjukdomsförloppen varit så nyckfulla att man inte kunnat förutse att det varit så nära slutet.
Sedan mitten av april i fjol har Ebbagården varit fritt från covid-19. Anne Lennartsson menar att sådant som hände i början av pandemin inte skulle ske i dag och att den generella kunskapsnivån i samhället är betydligt större i dag än tidigt i våras.
– Men vi brast i den extrema situation som var i våras och det är helt nödvändigt med granskning för att alla vi som jobbar med vård och omsorg ska bli bättre, säger hon.
Också det kommunala äldreboendet Bernadotte får kritik från IVO, bland annat för att äldre varit ensamma vid livets slut. Sedan i våras har flera åtgärder satts in, exempelvis utbildningar, ökad bemanning och att sjuksköterskor finns tillgängliga på plats under helger. Det säger områdeschefen Mia Gustafsson.
– Vi har genomarbetade rutiner och policys för att ingen ska behöva avlida ensam, och ingen har varit ensam under en längre stund. Det är djupt beklagligt om det varit så att någon varit ensam vid dödsfallet och det hör inte till vanligheten. Vi befann oss i en extremt svår och ovanlig situation med tillfällen där det rådde personalbrist som vi inte kunde påverka.
Bristerna som framkommer i IVO-granskningen går i linje med vad fackförbundet Kommunal påtalat i många år, menar äldrenämndens ordförande Eva Christiernin (S).
– Det är tydligt att vi har en skuld till svensk äldreomsorg som nation. Jag ser den här utredningen som en checklista på vad som inte funkat. Det finns en stark vilja från alla håll att bygga en ny välfärd nu, det handlar om att hålla i det. Omsorgen måste få kosta pengar även när det här är över.
Sett till de förutsättningar som fanns i fjol, vad hade kunnat göras annorlunda?
– Jag vågar inte svara på det. Uppsala har en egen utredning som kommer i vår, jag avvaktar gärna den. Men jag tror att vi måste vara ödmjuka inför att vi befinner oss i ett globalt trauma som visar upp alla brister i välfärdssystemet.
UNT har sökt Vardagas äldreboende Villa Hovstallet som även de får kritik från IVO. Verksamhetschefen har avböjt intervju.