Covid-patienter kan behöva högre doser blodförtunnare

Så gott som alla som vårdas för covid-19 inom intensivvården har tecken på förhöjd blodlevring – även när de behandlas med blodförtunnande medicin.

Karl Stattin är läkare och forskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

Karl Stattin är läkare och forskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

Foto: Privat/Bilbo Göransson/Montage

Uppsala2020-10-04 08:52

Det visar en studie vid Akademiska sjukhuset, som publiceras i tidskriften Journal of Critical Care.

– Våra resultat talar för att patienter med svår covid-19 kan behöva högre doser blodförtunnande medicin än vad som vanligtvis används inom intensivvården, säger läkaren och forskaren Karl Stattin vid Akademiska och Uppsala universitet.

Studien omfattar 31 vuxna patienter som i början av pandemin utvecklat så svår covid-19 att de behövde intensivvård. Trots att alla fick blodförtunnande behandling drabbades fem av dem av blodproppar i lungorna eller benen.

– Det är i linje med tidigare rapporter, som visat att patienter som intensivvårdas för covid-19 har högre propprisk än andra intensivvårdspatienter, säger Karl Stattin.

När forskarna med flera metoder undersökte blodprover fann de att alla patienter, även de som inte fick blodproppar, åtminstone någon gång under vårdtiden hade riskabelt hög blodlevring.

– Men vi såg bara svaga samband mellan graden av förhöjd blodlevring och vilka som fick proppar. Det skulle alltså behövas bättre metoder för att förutsäga blodproppsrisk hos patienter med covid-19, säger Karl Stattin

Samtidigt understryker han att rutinbehandling för att förebygga blodpropp hos patienter med covid-19 är långt ifrån verkningslös.

– När covid-patienter i början av pandemin fick ”vanliga” doser blodförtunnande var blodpropp vanligare. Sedan dess har dosen blodförtunnande ökats och förekomsten av blodproppar minskat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!