Smittvarningarna i butikerna har kommit för att stanna

Trots att covid inte klassas som en allmänfarlig sjukdom finns skydd och uppmaningar om avstånd kvar i många butiker. "Vi är mycket friskare nu än vi varit alla jular innan pandemin" säger Anna Ericsson, butiksmedarbetare på Akademibokhandeln.

Inne på Apoteket på Dragarbrunnsgatan finns både varningsskyltar och plastskydd vid kassan kvar trots att det inte längre ställs krav på det från Folkhälsomyndigheten.

Inne på Apoteket på Dragarbrunnsgatan finns både varningsskyltar och plastskydd vid kassan kvar trots att det inte längre ställs krav på det från Folkhälsomyndigheten.

Foto: Julia Koch

Uppsala2022-12-07 20:00

Vid ingången till Apoteket på Dragarbrunnsgatan står en flaska handsprit för den som känner en vilja att bacillsanera sig efter en tur på stan. Inne i lokalen några meter från där man hämtar ut recept är en skylt fastklistrad i golvet som säger: "Tack för att du väntar här!"

– På ett Apotek kommer ju många människor in som är sjuka så därför tycker vi att det är bra att den här sitter kvar, säger Alaa Muhammed, apotekschef på Apoteksgruppen Dragarbrunn.

undefined
Alaa Muhammed, apotekschef på Apoteksgruppen Dragarbrunn, ser många fördelar med att ha kvar skyltar med varningar om att hålla avstånd.

Hon ser även fler funktioner med att behålla de uppmaningar som pandemin tvingade oss till, trots att covid-19 sedan april inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom.

– Att hålla avstånd till den som står framme med sitt recept är också en integritetsfråga. Om någon står där framme och har svamp i underlivet vill man kanske inte att någon står precis intill och hör vad man söker för.

undefined
Inne på Apoteket på Dragarbrunnsgatan finns både varningsskyltar och plastskydd vid kassan kvar trots att det inte längre ställs krav på det från Folkhälsomyndigheten.

De har även plastskydd vid kassorna som ett spår av de åtgärder butiker och restauranger var tvungna att vidta för att minska smittspridning under pandemin. Vägg i vägg på Dragarbrunnsgatan ligger Systembolaget. Där har alla skyltar med uppmaningar om att hålla avstånd tagits bort. Däremot har de kvar plastskydden vid kassorna. Säljaren Micke Plogare tycker att de varit till stor nytta för att skydda personalen under pandemin.

undefined
Säljaren Micke Plogare tycker att plastskydden varit en bra arbetsmiljöinsats för att personalen inte skulle behöva smittas på jobbet.

– Vi kommer att ha dem kvar till årsskiftet, sedan får vi se vad som händer. Nu verkar ju smittotalen gå upp igen så då kanske de blir kvar ännu längre.

En kvinna med barnvagn får peta in sin legitimation i hålet i plastskyddet när hon ska köpa två flaskor vin. Hon heter Agatha Sapeija. I vagnen ligger Julian tio månader och sover.

undefined
Agatha Sapeija och lille Julian i vagnen. Hon har precis varit och handlat på systemet och tycker det är skönt med alla skydd som finns mot smitta med tanke på att hon har en liten bäbis.

– Jag tänker inte längre på att det är plast mellan de i kassan och mig. Men eftersom jag har en liten bäbis så är jag ju tacksam för allt som kan ge extra skydd mot smitta.  

Ansvaret för att butiker och restauranger skulle ha varningar för smittspridning låg på länsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB. Uppdraget är nu över, och det är upp till varje enskild handlare om de vill ha kvar skydd och varningar. 

undefined
På många butiker står handsprit och plastskydd hänger framför kassorna i spåren efter restriktionerna.

Johan Nöjd som är smittskyddsläkare i Uppsala tycker att det finns problem med att varningarna sitter kvar.

– Det är bättre att plocka bort de där avståndsskyltarna borta en stund och ta fram dem om de behövs igen. Vi vill ju att folk ska lyssna när man säger något. Och att hela tiden mala på i samma tonläge är inte optimalt för att få folks uppmärksamhet.

Ett annat problem med plastskydden vid kassor som flera butiksbiträden påpekar är att det skapar ett oönskat avstånd mellan kunden och den som står i kassan. Anna Ericsson, ropar fram nästa kund till kassan på Akademibokhandeln. 

undefined
Anna Ericsson, medarbetare på Akademibokhandeln, ser även problemen med plastskydden, som att det kan vara svårt för äldre kunder att höra henne och henne att höra dem.

– Gamla människor har ofta svårt att höra vad man säger och jag kan själv ha svårt att höra med den där plasten emellan. Men den gör ju jobbet för vi är mycket friskare nu än vi varit alla jular innan pandemin, säger hon.

På andra sidan plastskyddet står Gunnar Langö och vill betala för en almanacka och några julkort. Han ser bara fördelar med att butikerna har kvar plastskydden vid kassorna och varningarna trots att de inte måste ha dem. 

undefined
Gunnar Langö har varit och handlat julkort på Akademibokhandeln och tycker att det är enbart bra att skydd mot smitta finns kvar i butikerna.

– Det finns alltid någon spridning. Nu har vi säsongsinfluensa, plus covid, plus RS-virus. Jag tycker att de borde ha de här skydden jämt under vinterhalvåret.  

Covidrestriktioner

Från och med den 1 april 2022 klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom enligt Folkhälsomyndigheten. 

För vuxna som inte har vaccinerat sig mot covid-19 är rekommendationen att undvika trängsel och folksamlingar inomhus. Däremot finns inte längre några generella allmänna rekommendationer om avstånd eller antal besökare i olika verksamheter.

Olika verksamhetsansvariga kan trots att detta ha kvar markeringar och skydd om de vill.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!