Isabella Allera går tredje året på vård- och omsorgsprogrammet på Lundellska skolan. När corona pandemiklassades och gymnasieskolorna övergick till distansundervisning i mitten av mars var hon och hennes klasskompisar ute på praktik.
– Då var jag på psykiatriakuten. Jag märkte att personalen i början var oroliga för hur de skulle förhålla sig till allt, men ju längre jag var där desto mer anpassade de sig. Men jag fick avbryta min praktik halvvägs eftersom de behövde fokusera på viruset, säger Isabella.
Enligt utbildningsplanen för vård- och omsorgsprogrammet ska den sista praktiken vara i åtta veckor, varav halva tiden ska vara inom psykiatrin och halva inom akutsjukvård. De flesta på Isabellas program kunde stanna på sin första praktikplats tiden ut, men därefter har bara halva klassen kunnat fullfölja hela praktikperioden. Vissa avdelningar hinner inte längre handleda elever, på andra avdelningar har smittorisken bedömts vara för hög.
Isabella tillhör de som fortfarande är ute på praktik.
– Innan praktiken hade jag precis börjat söka jobb och då ville de att jag skulle ha den praktiken med mig för att vara säkrare i yrket. Så jag är väldigt tacksam att jag får fortsätta.
Känner du någon oro för att bli smittad av coronaviruset under praktiken?
– De är väldigt noggranna med att testa personer vid minsta lilla symtom och jag får inte gå in där det finns misstanke om virus. Det är klart att det finns en liten oro hela tiden, men man kan ju bli smittad överallt och då känns det säkrare att vara på sjukhus där de har kontroll.
Tomas Henriksson, som är programrektor på Lundellska skolan, säger att skolan ser till att de elever som fortfarande är ute på praktik inte exponeras för coronaviruset i onödan.
– Våra lärare har nära kontakt med handledare, de följer rutinerna och det finns skyddsutrustning. De som är ute på praktik utsätts inte för någon ökad risk, säger han.
De sistaårselever som fick avbryta sin praktik har nu undervisning på distans, men kommer kunna ta examen som planerat då skolan har utökad tid för praktik.
För Isabella Allera väntar ett vikariat på BB efter studenten.
– Jag har alltid velat jobba inom vården och jag känner att det är nu vi behövs som mest. Jag känner mig ganska stolt att få vara med och hjälpa till på något sätt i den här krisen.