Containrar sprider smitta vidare
Smitta från otillräckligt rengjorda containrar under transporten till slakteriet kan vara en viktig orsak till att kycklingar är förorenade av magsjukebakterien campylobacter.
— Att så pass mycket av campylobactersmitta till kycklingar tycks ske under själva transporten var en överraskning, säger Ivar Vågsholm, chef för zoonoscenter vid Statens veterinärmedicinska anstalt.
Han är en av de ansvariga för studien i vilken forskarna analyserat prover både från transportcontainrar och från kycklingar före och efter transporten till slakteriet.
— Vi fick idén till studien efter att ha iakttagit att det även efter rengörning ganska ofta fanns fukt och smuts kvar i containrarna. Det väckte misstanken om att kycklingar skulle kunna smittas på väg till slakteriet, säger Ivar Vågsholm.
Smutsiga containrar smittkälla
Analyserna av proverna bekräftar misstanken. I drygt hälften av proverna från transportcontainrarna påträffades campylobacterbakterier.
— Hos slaktgrupper som var smittfria hos uppfödaren men transporterats i sådana förorenade containrar kunde vi i mer än 40 procent av fallen påvisa campylobakterbakterier efter ankomsten till slakteriet, säger Ivar Vågsholm.
Hos från början smittfria slaktgrupper som transporterats i containrar utan påvisbara campylobacter påträffades bakterien däremot bara i 15 procent av proverna från slakteriet.
— Detta ger ett stöd för att otillräckligt rengjorda containrar är en viktig källa till campylobacter hos slaktade kycklingar, i synnerhet som bakterierna hos kycklingarna i några av fallen var genetiskt identiska med dem som påträffats i containrarna, säger Ivar Vågsholm.
Noggrannare rengörning
Enligt forskarnas beräkningar skulle campylobacter hos slaktade kycklingar i uppemot en fjärdedel av fallen kunna förklaras av smitta i samband med själva transporten till slakteriet.
— En överraskande stor del av campylobacterproblemet borde alltså kunna åtgärdas genom noggrannare rengöring och desinficering av containrarna. I synnerhet verkar det viktigt att de får torka ordentligt mellan varje transport, säger Ivar Vågsholm.
Resultaten av den nya studien finns publicerade i det senaste numret av facktidskriften Journal of applied bacteriology.
FAKTA
I Sverige är campylobacter den vanligaste orsaken till magsjuka som orsakas av bakterier. Årligen rapporteras cirka 2 500 fall där smittan skett i Sverige.
Vanliga symtom är akuta magsmärtor och (ibland blodblandad) diarré. I sällsynta fall kan campylobacter ge upphov till muskel- och förlamningssjukdomen Guillain-Barrés syndrom.
En nyligen gjord undersökning i samarbete mellan Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet visade att en fjärdedel av proverna från färskt kycklingkött i butikerna under sensommaren innehöll campylobacterbakterier.
Det säkraste sättet att undvika campylobactersmitta är att upphetta allt kött så mycket att alla eventuella bakterier i det dör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!