Toppnamnet
När UNT ber Jennie Claesson välja plats för intervjun svarar hon direkt: skaterampen under Kungsängsbron, där hon spenderar en stor del av sin fritid tillsammans med barnen.
– Det här är en fantastisk plats som jag tycker får oförtjänt lite uppmärksamhet. Skateboard är en sport där människor möter varandra över generationer, det är jätteviktigt.
Kring årsskiftet presenterades hon som nästa ledare för Liberalerna i Uppsala kommun, och i mars blev hon utbildningsnämndens ordförande. Efter valet får hon hela det lokala partiet på sina axlar.
– Jag är jätteglad och lite rädd. Jag vill verkligen skapa ett bättre Uppsala och på sikt också ett bättre Sverige.
Hur skulle du beskriva det politiska läget i kommunen?
– Jag tycker att vi har ett bra politiskt klimat i kommunen, men vi måste hålla en respektfull och fin tonalitet mellan oss i partierna även under valet. Jag har pratat med några om det, för det är viktigt. Vi behöver tänka på att våra debatter avspeglar sig i samhället i stort, framför allt våra barn. Det är klart att man kan bli engagerad, men ibland upplever jag att det blir en ton i debatterna som inte är okej. Vi måste prata om vår politik, inte gå till personangrepp.
Vilken är er enskilt viktigaste fråga?
– Skolan. Det handlar om att skapa en likvärdig framtid för våra barn. Vi vill satsa på tidiga insatser redan i förskolan – eftersom vi ser i tidig ålder om barn behöver mer stöd eller mer stimulans. Ur vårt perspektiv handlar det om pengar, att vi som politiker kan ge mer resurser till rektorerna att använda till rätt insatser i rätt tid.
För partiet är även näringslivet en prioriterad fråga, och både där och i skolan är tryggheten ett genomgående fokus.
– Vi tror att en meningsfull fritid för unga är ett sätt att öka tryggheten, barnen ska kunna gå direkt från skola till aktivitet. Vi tror inte enkom på kameror och fler ordningsvakter, även om det tyvärr behövs.
Skolan och näringslivet är också Claessons personliga hjärtefrågor.
– Alla barn ska bli sedda och hörda. Och vi behöver fler människor som startar, driver och utvecklar sina företag så att fler kan få ett arbete.
Claesson, som identifierar sig som socialliberal, vill bland annat förstatliga skolan.
– Jag tycker inte att staten ska bestämma över oss utan att makten ska stå närmare individen. Då kan det låta konstigt att jag vill förstatliga skolan, men det handlar om likvärdighet. Våra barns utbildning ska inte avgöras av vilken kommun de föds i.
Uppsalas expansion väcker mycket känslor. Tycker du att Uppsala växer för mycket?
– Nej. De verktyg och den kunskap vi har idag kommer göra att vi växer hållbart. Sedan är det alltid så att marknaden styr. Och det betyder att om vi skapar rätt förutsättningar kommer företag bygga bostäder där det finns en marknad.
Vad betyder att "växa hållbart" i det här sammanhanget?
– Jag tänker till exempel på sydöstra staden. Forskningen visar att det bästa för ett samhälle är att det växer organiskt och nu har vi äntligen fått fyrspår. Då kommer vi ha ett nytt stationsläge och det vore ohållbart att inte bygga där. Vi måste dra nytta av stationen, det är så städer alltid har växt.
Fotnot: UNT intervjuar inför valet alla förstanamn för de partier som sitter i Uppsala kommunfullmäktige. Publiceringsordningen har lottats. Tidigare publicerade intervjuer hittar du på unt.se/valet2022