Hänger ut civila polisbilar: "Är inte blåljussabotage"

Grupper i sociala medier hänger ut civila polisbilar, vilket polisen tidigare kallat för blåljussabotage. En administratör till en av dessa grupper tycker inte att det stämmer för hans egen grupp. Det är grupper som varnar om pågående poliskontroller som tjänar kriminellas syften, menar han.

”Det är klart att det kan bli problem om allmänheten känner igen våra bilar. Ibland behöver man kunna jobba i ett utsatt område obemärkt och vill slippa vittnen och iakttagelser”, säger Maria Rosander, trafiksamordnare för polisregion Mitt.

”Det är klart att det kan bli problem om allmänheten känner igen våra bilar. Ibland behöver man kunna jobba i ett utsatt område obemärkt och vill slippa vittnen och iakttagelser”, säger Maria Rosander, trafiksamordnare för polisregion Mitt.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-12-05 17:00

I en Facebookgrupp med 5 000 medlemmar hängs civila polisbilar ut, bland annat i Uppsala. 

"Alla civilpolisbilar i Uppsala" är rubriken på ett inlägg där bilmodeller och registreringsplåtar listas.

John Gunnarsson är en av administratörerna för gruppen, som är en av flera sociala medier-grupper på samma tema. Skillnaden, säger han, är att medlemmarna i andra grupper varnar varandra för pågående hastighetskontroller. I hans grupp läggs främst bilder och information ut om registreringsnummer och bilmodeller.

– Andra grupper kanske har inställningen att "om polisen kontrollerar oss, ska vi kontrollera dem". Men vi vill mer ha en samlingssida där vi håller koll tillsammans.

Sveriges Radio rapporterade tidigare i veckan att polisen kommit fram till att tipsandet i dessa grupper kan anses vara blåljussabotage.

"Jag tror inte man förstår skadan man gör. Till exempel att man låter en rattfyllerist vända och så kör den på någon annan någon annanstans," sa Jens Åslund, säkerhetschef på polisregion Syd, till SR.

John Gunnarsson menar att syftet med gruppen han administrerar inte är att spionera på polisen. Därför anser han inte att deras verksamhet kan kallas för blåljussabotage. I gruppen tillåts inte medlemmar göra inlägg där de talar om var en poliskontroll håller till.

undefined
John Gunnarsson, administratör för en Facebookgrupp som kartlägger civilpolisbilar.

– Syftet är att ge folk inblick i var bilarna finns och vad man kan förvänta sig. Vi talar om att bilarna finns här, ha lite extra uppsikt och kör försiktigt.

Vad medlemmarna gör med informationen kan administratörerna inte ansvara för, säger John Gunnarsson. Men att trafikbrottslingar kan använda informationen för att komma undan polisen är en risk, medger han.

– Men hur stor är sannolikheten att en rattfyllerist sitter och kollar Facebook? Och är du inte väldigt involverad lär du dig ju inte alla registreringsnummer utantill.

Man varför skulle man vara med i gruppen, om det inte är för att undvika polisen? 

– Många vill veta vad polisen har för bilar, för att de är intresserade av det.

De som hänger ut civilpolisbilarna tror kanske att de gör andra en tjänst, enligt Maria Rosander, trafiksamordnare i polisregion Mitt. Men hon ser inte att grupperna utgör något större hinder för polisens yrkesutövning.

– Jag ser inte att det skulle vara aktuellt att lagföra de som hänger ut civilbilar. Att civila polisbilar hängs ut är något jag tror vi får acceptera när sociala medier finns.

Maria Rosander jobbade tidigare inom polisens vägbrottsenhet i Uppsala. Vid polisarbete riktat mot brott på väg används nästan uteslutande civila polisbilar, berättar hon.

– Det är klart att det kan bli problem om allmänheten känner igen våra bilar. Ibland behöver man kunna jobba i ett utsatt område obemärkt och vill slippa vittnen och iakttagelser. Sen ökar ju risken att bilen vandaliseras eller att det blir en hotfull stämning mot poliserna.

undefined
”Det är klart att det kan bli problem om allmänheten känner igen våra bilar. Ibland behöver man kunna jobba i ett utsatt område obemärkt och vill slippa vittnen och iakttagelser”, säger Maria Rosander, trafiksamordnare för polisregion Mitt.

Men vinningen med att ha civila bilar är större än risken att de hängs ut, är Maria Rosanders inställning.

– Ingången till att stoppa kriminella är ofta trafikbrott. Men även om de vet vilka bilar vi har, märker vi dem för att de ändrar sitt beteende. Kriminella kör ofta för fort, så om en bil inte kör om oss på motorväg fast vi ligger framför den i 70 kommer vi ändå vilja kontrollera den.

Civila polisbilar

Syftet med civila polisbilar är att smälta in. Polisen får en "mer rättvis bild" av människors beteende i trafiken, som trafiksamordnare Maria Rosander säger. 

Civila polisbilar har tonade rutor, men ser i övrigt ut som vanliga personbilar. Oftast bär poliserna uniform inne i bilen.

Förutom de bilar som används till hemliga spaningar, står alla civilpolisbilar registrerade på Polismyndigheten. Det är alltså offentliga uppgifter om registreringsplåtar och modeller, som Facebookgrupperna publicerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!