Cityhandeln får uppsving när bilismen begränsas
Affärsidkare i centrala Uppsala oroas av planerna på gåfartszon. Men forskning visar att handeln i innerstaden ofta får ett kraftigt uppsving när bilismen begränsas. Det framkommer i en rapport från VTI.
VTI-rapporten, som kom i fjol, hänvisar till tysk forskning som uppges vara mycket omfattande och grundlig på området.
"Det verkar vara en naturlag att företrädare för den lokala detaljhandeln protesterar mot hastighetsdämpande åtgärder och initiativ för att minska tillgängligheten för bilburna kunder", står det i rapporten.
Entydiga slutsatser
Slutsatserna från Tyskland är entydiga: "Ju mer omfattande och genomgripande reduktion av biltrafiken, desto större positiva effekter för detaljhandeln."
Redan under första året efter att en begränsning av biltrafiken införts ökade antal gående besökare med 20—40 procent, uppger VTI.
I flera fall blev det först en omställningsperiod på ett par år innan de positiva effekterna visade sig.
Butiksutbudet förändrades. Stora varuhus, vissa specialbutiker, snabbmatskedjor och kiosker gynnades av förändringen medan bland annat dagligvarubutiker och icke-kommersiella verksamheter klarade sig sämre.
Godtar promenadavstånd
I en studie ansåg affärsägarna att p-platser måste ligga mycket nära butikerna medan kunderna godtog ett promenadavstånd på 600—1 000 meter.
I en undersökning från Sundsvall svarade 45 procent att de accepterade en gångtid på 4—6 minuter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!