Det händer att folk kliver in i Drottninggatans bokhandel och frågar hur långt det är till centrum.
– Till Stora Torget är det inte många meter, säger ägaren Mats Berglund. Närmare bestämt 132.
Drottninggatan ser kanske inte så inbjudande ut på håll, men väl där hittar du den ena godbiten efter den andra. Butikskedjorna lyser med sin frånvaro.
– Här bestämmer folk själva öppettider och vad de pysslar med, berättar Mats Berglund som även har ett minikafé i sin bokhandel.
Bredare trottoarer med mer plats för uteserveringar, mindre trafik och en gåvänligare gata är något som handlarna drömmer om. Då skulle säkert fler kunder strosa här. I dag är det många som bara passerar förbi på väg någon annanstans.
Affärerna går upp och ner, säger Pernilla Pariola som står och väntar på kunder inne på Lilla Enja, en barnbutik som sprakar av färg.
– När jag köpte den här lokalen för tre år sedan var ett av försäljningsargumenten att Drottninggatan skulle bli paradgata. Men ingenting har hänt, säger hon uppgivet.
Lisa Thörn, cityledare på Uppsala citysamverkan, förklarar att det tar lång tid eftersom det ska beslutas och bli rätt. Hon har varit med i arbetsgruppen från början och kollat in olika belysningar, paradstolpar, eldhållare och annat som kan bli synbara förändringar.
– Vi har jobbat utifrån att det inte blir några trafikförändringar. Innan man vet vad som händer med bussgatan kan man inte gräva i backen, säger hon.
En av veteranerna på gatan är Miramar som har försett Uppsalaborna med kläder i 38 år.
– Stamkunderna är många, men det är inte lika många som bara slinker in för att de råkar gå förbi, säger Jessica Andersson som har jobbat där i 25 år.
Hon tycker att Drottninggatan har charm och berättar att gemenskapen är fin. En gång i månaden är det frukostträff. Då diskuteras förlängda öppettider på löningsdagen, gemensamma modevisningar och annat som kan locka fler kunder. Många tycker att en skobutik skulle vara bra för gatan.
På frukostmötena pratar de också om förslaget att göra en paradgata från Vaksala torg till Carolina och undrar när det ska börja hända något.
– Jag tror det skulle vara jättebra, säger Jessica Andersson.
På kommunen är ingen särskilt sugen på att prata om projekt Paradgatan än.
– Just nu arbetar vi med förankring inom politiken, säger stadsträdgårdsmästare Ingemar Carlsson som är investeringsansvarig för projektet.
Om politikerna ger tummen upp i höst, kan arbetet påbörjas nästa år. Då kan det vara klart om si sådär tre år.
– Vi har haft Oslos Karl Johan i huvudet. Uppsala ska få en egen festgata, säger Lisa Thörn.