Det ska inte bara smaka gott. Intresset för råvarornas ursprung, historia och framställning ökar. Det märks om inte annat på Uppsalas utbud av provningar för den som vill nörda ner sig i vin, ost, choklad och - ja, allt möjligt egentligen.
- Folk blir mer och mer intresserade, framför allt av att prova mat och dryck i kombination. Och det allra populäraste är faktiskt provningar där vi lär ut hur man prövar, säger Anna Nilsson på Systembolaget på Dragarbrunnsgatan.
I cigarr- och chokladaffären Chocolats nya lounge är det chokladprovning som står på schemat när City kommer på besök, men här kommer även att arrangeras provningar av cigarrer, rom, whiskey med mera. Mats Sköld, som håller i kvällens provning, är provningsproffs och säger själv att han har världens bästa jobb.
- Jag har alltid varit fascinerad av smaker och det är kul att provningarna blir mer och mer fokuserade på att lära ut grunderna, snarare än att folk bara vill äta eller dricka gott, säger Mats Sköld.
Efter en snabb genomgång om förädlingen av kakaobönan och olika sorters kakaofrukter är det dags att testa choklad. Eller att stagedivea på tallriken och mumsa, som Mats Sköld uttrycker det. Efter att ha provat tio stycken bitar, bland annat Amedei 9 som har blivit utsedd till världens bästa två år i rad, kan man dra slutsatsen att de smakar helt olika trots att inga smakämnen har tillsats. Det är den typ av kakaofrukt, var den har plockats och själva tillverkningen som gör att bitarna tydligt skiljer i smak.
På andra sidan stan, på restaurang Villa Anna, är det uppdukat för vinprovning med VinContoret och Tommy Lennartsson som håller i kvällens provning. Fyra viner provas i kombination med råvaror som symboliserar de fem grundsmakerna. Sött, surt, salt, beskt och det svårfångade umami, som för kvällen är representerat av räkor. Vissa smaker gifter sig medan andra smakar gift, men det är lärorikt och gemytligt.
- Vinprovningar blir allt mer populärt och allt mer jordnära. Den snobbstämpel som har funnits är missvisande. Alla kan vara med och man behöver inga förkunskaper, säger Tommy Lennartsson.
Ewa och Lars-Åke Fernsten är på Villa Anna tillsammans med vännerna Bengt och Gerd Lindström och tycker att provningen är en trevlig form av umgänge och pekar på de sociala aspekterna.
- Det är ett kul alternativ till att äta middag och det är ganska naturligt att börja prata och diskutera upplevelsen med andra runt omkring, säger Ewa Fernsten, och maken och vännerna nickar instämmande.
Det har blivit dags att prova Amarone-vinet med en bit brieost. Efter tystnaden som uppstår medan alla analyserar smaken hörs ett belåtet mummel i rummet när folk konstaterar att det här var en lyckad kombination.
7 X PROVA PÅ
Chocolat
Var: Bolandsgatan 15 G
Vad: Choklad- och cigarrbutik som arrangerar alla möjliga sorters provningar, såsom ost, vin, champagne, choklad, rom, whiskey med mera.
Övrigt: Öppnade nyligen bar och cigarrloungen Humidor ovanför butiken, där man kan boka in provningar och andra evenemang för sällskap på upp till 50 personer.
VinContoret
Var: Stärte 323, Östervåla
Vad: Ordnar vinprovningar på olika teman tillsammans med olika restauranger, bland annat Villa Anna.
Övrigt: Håller på att leta egen lokal för att öka utbudet av provningar. Arrangerar även dryckesresor. Nu senast var det whiskeyresa till Islay i Skottland och den resan går i repris i maj.
Systembolaget Dragarbrunn
Var: Dragarbrunnsgatan 48 A
Vad: Tio dryckesprovningar på olika teman i höst. Nästa provningstillfälle 6 okt med tema amerikanska mikrobryggerier.
Övrigt: Provningen äger rum i butiken efter stängning och Systembolaget på Dragarbrunnsgatan är den enda i Uppsala som erbjuder provningar.
Ostboden i Saluhallen
Var: S:t Eriks Torg 8
Vad: Ordnar ett antal ost- och vinprovningar per termin tillsammans med Vardein & Co. Nästa tillfälle blir 24 oktober då Amarone- och Valpolicellaviner provas i kombination med ostar.
Övrigt: Vardein & Co erbjuder även många olika provningar för slutna sällskap.
Lilla vinkällaren & Karins skafferi
Var: Lästmakargatan 6
Vad: Håller provningar i valvet på Stabby prästgård tillsammans med Karins Skafferi, som kombinerar mat och dryck. Nästa tema på tur är Spanska viner - svenska tapas 5 november.
Övrigt: Arbetar även mot restauranger, med utbildning och hjälp att ta fram passande vinlistor.
Anneli K
Var: Drottninggatan 1
Vad: Chokladbutik med egen tillverkning. Har många öppna provtillfällen under hösten, bland annat vin- & pralinprovning 24 oktober och tio sorters 70-procentig choklad 14 oktober.
Övrigt: Tillverkar egna desserter och handgjorda praliner som finns att köpa i butiken.
Slottskällans Bryggeri
Var: Märstagatan 10-12
Vad: Ölprovning och rundvandring på Uppsalas mikrobryggeri Slottskällan. Provningen är bokningsbar för grupper, och öppen för allmänheten på utvalda datum, nästa tillfälle 12 oktober.
Övrigt: Samarbetar med Uppsala GoKarthall, och ordnar helvällar med ölprovning och gokart-tävling. Fast körningen sker först så klart.