City testar lösgodis

Påsken är här - och med den ägg, fjädrar, kycklingar och så klart påskgodis. Men hur gott är det egentligen? City har testat.

Erik Alenius och Gustav Alenius, Claudia Isaza, Miriam Kollberg, Gustav Åström, Josefin Persson.

Erik Alenius och Gustav Alenius, Claudia Isaza, Miriam Kollberg, Gustav Åström, Josefin Persson.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2009-04-09 07:00
Visst, det är inte nyttigt och heller inte alltid så gott. Ändå får vi pippi på lösgodis varje påsk.

13,8 kilo. Så mycket godis äter en medelsvensk varje år och en stor del konsumeras under påsken. Matvarubutikerna bunkrar upp med färgglada påskägg som vi fyller med lösgodis ur extrastora påsar.
- Vi säljer 12 000 kilo lösgodis under en påskvecka, jämfört med ungefär 1 000 kilo under en vardagsvecka, säger Thomas Järeskog på Ica Kvantum i Gränby centrum som just nu tagit in stora pallar med extra godissorter. Skumägg är en storsäljare, trots att ingen egentligen tycker om dem.
- Det stämmer, det är ingen som gillar dem. Men de bara ska finnas där i ägget, säger Thomas Järeskog.

Andra favoriter i påskägget är dragéägg, skumbitar och chokladbitar. Till barnen kanske också en liten mandarin och en ullig kyckling åker ner i ägget.
Sverige är verkligen lösgodisets land. När andra européer köper choklad jagar svenskarna efter den affär som har störst utbud med lösgodis. Ingen annanstans i världen säljs det lika mycket lösgodis som i Sverige.
- Lösgodisförsäljningen fick ett stort genombrott på 1980-talet och sedan 1990-talet finns det också i matvarubutiker. Jag tror att vi svenskar gillar att hitta vår egen unika blandning.

Det säger Patrick Axzell som är marknadsdirektör på Leaf Sverige, en av våra stora godistillverkare som bland annat ligger bakom storsäljare som colaflaskor, Ahlgrens bilar och skumsvampar. Han tror också att det är vårt svala klimat som gör att lösgodis fungerar så bra.
- I södra Europa blir det lätt ohygieniskt och kladdigt men här kan man hålla en bra standard, ha det snyggt och städat.
Precis som med extra billig färskpotatis till midsommar är det lösgodiset som ska locka kunder till matbutikerna under påskveckan. Lockpriser på 3:90 kronor hektot är inte ovanligt, vilket är ungefär ordinarie halva priset.

Vinnaren i Citys lösgodistest, Chocolat, plockar poäng hos testpatrullen med ett rejält utbud som känns både lyxigt och fräscht.
- Plockgodis ska vara lättöverskådligt och fräscht. Vi städar ofta och ser till att kunden alltid kan plocka med en nydiskad sked, säger Sarkis Panossian som driver Chocolat, som också säljer finare choklad och cigarrer.
- Påsken är en riktig godishelg men vi satsar ändå hellre på kvalitet än att sänka priserna, säger Sarkis Panossian som själv gillar sura bläckfiskar allra bäst.

Varför förknippar vi helgfirandet med godisätande?
- Alla de stora högtiderna handlar om att ta ledigt, njuta, unna sig god mat och vara med familjen. Då hör det till med godis. Om det fanns statistik från början av 1900-talet är jag säker på att det skulle synas en ökad försäljning av godis under påsken då med, säger Patrick Axzell.





Test: Så smakar lösgodiset




Cherry Konfekt
Var: Dragarbrunnsgatan 45
Pris: 5:99 kr/hekto
Utbud: Cirka 220 sorter som är upplagda på ett fantasifullt sätt. Känns roligt att handla här.
Smakar: Sådär. Stenhårda sockerbitar, "de här kan man döda med" och "napparna är helt skrumpna" var två av omdömena.
Leverantör: Mes Axfood och Privab, men andra förekommer också.
Innehållsförteckning synlig: Inte på alla sorter.
Betyg:


Coop Forum Boländerna
Var: Rapsgatan 1
Pris: 7:90 kr/hekto (påskpris 3:90, max två kilo per kund).
Utbud: 260 sorter, varav ungefär hälften är extrainsatta pallar med påskgodis. Det mesta finns för en vanlig godisälskare och intrycket är relativt städat och fräscht.
Smakar: Rätt så färskt, men en del bitar är lite sega. Kokosprickarna är jättegoda.
Leverantör: Karamellkungen
Innehållsförteckning synlig: Ja, finns på alla lådor.
Betyg:


Chocolat
Var: Bolandsgatan 15
Pris: 7:90 kr/hekto.
Utbud: 240 sorter, vara åtta sockerfria. Butiken känns lyxig och godiset är upplagt på ett aptitligt sätt. Godaste nougatäggen finns här!
Smakar: Gott och fräscht. Plus för att skumbitarna är mjuka.
Leverantör: Blandade leverantörer.
Innehållsförteckning synlig: Ja, finns på alla lådor.
Betyg:


Gottis
Var: Drottninggatan 1B
Pris: 7:90 kr/hekto
Utbud: Cirka 270 sorter med stor bredd. Plus för att det finns ovanliga märken, som till exempel finsk Alku-kola.
Smakar: "Det här var inte så fräscht". "De här var bra sega". Inte alls bra helhetsintryck av godiset, som upplevs som lite gammalt.
Leverantör: Blandade leverantörer.
Innehållsförteckning synlig: Inte på riktigt alla sorter, men på de flesta.
Betyg:


Hemköp City
Var: Stora Torget
Pris: 7:90 kr/hekto (påskpris 5:90).
Utbud: Cirka 140 sorter, varav runt 95 är pallar med extrainsatt påskgodis. Skräpigt och lite ofräscht kring godisplocket.
Smakar: Färskt och gott. Perfekt skorpa på kokosprickarna och lagom sega nappar.
Leverantör: Dagab/Axfood.
Innehållsförteckning synlig: Ja, syns tydligt.
Betyg:


Ica City
Var: S:t Pergallerian
Pris: 7:90 kr/hekto (påskpris 5:90).
Utbud: 112 sorter, känns som ett standardutbud. Några extra sorter med påskgodis.
Smakar: Hyfsat. Ganska fräscht och färskt men inget speciellt.
Leverantör: Icas egen blandning, inköpt från olika tillverkare.
Innehållsförteckning synlig: Ja.
Betyg:


Jam Jam
Var: Svavagallerian
Pris: 9:90 kr/hekto.
Utbud: Cirka 120 sorter plus mängder av lite dyrare varianter. Känns lyxigt, som en "gammaldags" godisaffär.
Smakar: "Oj det här var fräscht!" var smakpanelens omdöme. Vid närmare smakning var en del lite hårt. Ändå ett mycket bra helhetsintryck.
Leverantör: Mest Axfood men även andra förekommer.
Innehållsförteckning synlig: Inte på riktigt alla sorter.
Betyg:


Videohuset
Var: Drottninggatan 10
Pris: 7:90 kr/hekto (har även billigare lågprisgodis, ej testat).
Utbud: Cirka 115 sorter som ser väldigt ofräscha ut i smutsiga slitna lådor. Inga av de klassiska godissorterna som sockerbitar och nappar finns, inte heller något särskilt påskgodis.
Smakar: Inte så bra. Skumgodisarna är jättesega och det smakar "dammigt". Det finns dock några undantag, till exempel vaniljpralinerna som är okej.
Leverantör: Axfood och Privab.
Innehållsförteckning synlig: Nej, nästan ingenstans.
Betyg:


Willys
Var: Björkgatan 4
Pris: 6:78 kr/hekto
Utbud: 128 "ordinarie" sorter och 34 extra påskgodissorter.
Smakar: Jättebra! Sockerbitarna får högsta betyg, allt godis känns fräscht och färskt. Hade det inte varit för den trista miljön och att det var ofräscht och ostädat runt godiset hade det blivit toppbetyg.
Leverantör: Dagab/Axfood.
Innehållsförteckning synlig: Ja.
Betyg:


Citys testpatrull har köpt en godispåse med liknande innehåll i varje butik och sedan jämfört utifrån smak, konsistens, utseende och hur fräscht det är i butiken. Butikerna är ett urval av godisbutiker i Uppsala.
CITY FRÅGAR: Äter du extra mycket godis i påsk?

Erik Alenius, 38, personalchef på Atea, med sonen Gustav, 6, Nåntuna
- Ja definitivt, utan tvekan. Tyvärr. Det är tradition. Vi brukar gömma påskägg och så letar vi eller ritar en karta. Vi köper nog inte så fruktansvärt mycket, 2 kg eller något sådant. Jag gillar geléhallon och nappar.
Gustav: Hockeypulver är gott.

Claudia Isaza, 40, student, Vittinge
- Jag äter mycket godis året runt, så det blir ingen stor skillnad. Jag gillar de här apelsinklyftorna och bilar och hallonbåtar.

Miriam Kollberg, 21, student, centrum
- Ja, det finns en risk för det, om jag får något påskägg. Men det är nog inte så stor skillnad. Jag gillar lakrits bäst.

Gustav Åström, 25, meteorolog, Luthagen
- Det finns väl en risk att man får nåt påskägg på jobbet, men jag brukar inte äta godis. Jag har inte något behov av det. Det är ganska "nice" med godis men efteråt brukar man ångra sig. Saltlakrits brukar jag äta om jag äter godis.

Josefin Persson, 21, receptionist, Luthagen
- Ja, det tror jag. För man får ofta påskägg och då ligger det framme hela tiden. Jag vet inte hur många påskägg jag kommer få i år, men jag brukar få kanske tre stycken. Jag gillar mer salta godisar tror jag, men choklad är också gott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!