City testar gårdagens bröd
Det finns mycket man kan göra med gårdagens bröd. Laga mat på det. Ge det till fåglarna. Eller äta det själv. City har kollat var du kan köpa det, vad det kostar - och hur det smakar.
Iva Pecirep på Fågelsången. Gårdagens bröd ställs ut i en korg i konditoriet där den som vill kan ta av det och tex mata fåglarna i Svandammen. Bullar, kakor och bakverk säljes till reducerat pris.
Foto: Nina Leijonhufvud
- Nej, i dag hade vi inget gårdagens bröd. Allt gick åt i går, säger kafébiträdet Iva Pecirep som står inne i värmen på Fågelsången.
Om det vid stängning finns osålt bröd kvar läggs det i en korg, och dagen efter är det fritt fram för den som vill mata fåglarna att gratis norpa med sig en limpa.
- Det känns bättre än att slänga brödet. Och det är populärt, folk frågar efter det. Ibland kommer en dagisfröken med en massa barn, då kan alla limpor gå åt direkt, säger Iva Pecirep.
Hur vet ni att folk faktiskt ger brödet till fåglarna och inte käkar upp det själva?
- Vi brukar se dem gå ner till Svandammen.
Att mätta hungriga fåglar är ett sätt att bli av med gårdagens bröd.
Ett annat är att äta det själv. Mörkt bröd och surdegsbröd tjänar till och med på att ligga till sig, enligt flera bagerier som City pratat med. Ljust bröd, däremot, blir snabbare torrt och därför säljer vissa bagerier inte det dagen efter. Men i vissa recept ska det vara just ljust bröd med något dygn på nacken; när man gör krutonger eller köttbullar, till exempel.
Jakten på gårdagens bröd går vidare. Österut, över ån, knarrar stegen och stannar vid Centralkonditoriet på Vretgränd.
Men vi är åtminstone en timme sena. Elin Jansson bakom disken gör en uppgiven gest. När konditoriet öppnade halvsju i morse låg ett gäng limpor på hyllan märkt med gårdagens, men de var slut strax innan åtta.
- Vi säljer dem för halva priset, och de brukar vara populära. Men gårdagens fikabröd går inte lika snabbt, säger hon och pekar på den lilla korgen ovanpå disken i vilken det ligger bullpåsar.
Apropå fikabröd: är det sant att man använder gårdagens bröd när man gör bakverket dammsugare?
- Nej, inte här i alla fall.
Har ni några stamkunder som ofta är inne och köper gårdagens bröd?
- Japp, här har du en, svarar mannen i blå dunjacka som precis kommit innanför dörren och vant langar fram en tjuga i utbyte mot en påse med fyra vaniljsnurror.
Han vill inte säga vad han heter, men berättar att han köper gårdagens bullar åtminstone en gång i veckan.
- Man får ju mer för pengarna! Kanske är de något torrare, men inte mycket. De funkar bra som tilltugg till kaffet.
Ett par av stans bagerier skänker bort brödet till de som verkligen behöver det; de hemlösa och andra utsatta. Triller ger gårdagens bröd och bullar till Stadsmissionen. Och Forsa kör limporna till härbärget Grottan. Om det någon enstaka gång blir bröd över alltså, förtydligar Ann-Sofi Lindberg som står i kassan på Forsa när City klampar in genom dörren.
- Förut hade vi en låda med gårdagens bröd till försäljning, men numera är det en sådan åtgång på vårt bröd. Vi har inte ens plats för lådan längre!
- Dessutom är vi ett färskbageri, så vi säljer helst färskt bröd. Men det är inget fel med gårdagens bröd, i alla fall inte om det är surdegsbröd. Det håller flera dagar, lägger hon till.
Men hur smakar gårdagens bröd - egentligen? Citys testpatrull gjorde en ny, betydligt tidigare tur, en annan morgon och fick med oss ett gäng limpor och fikabröd.
City testar gårdagens bröd
Sirapslimpan "Kristina" med fänkål
Var? Sätrabagarn,
Svamptorget 5.
Köpt? Klockan 08.45.
Pris? 10 kr (halva priset).
Torrt? Inte alls, men aningen sega kanter.
Gott? Mycket. En fyndlimpa!
Lantbröd
Var? Güntherska (bakat
av Skuttungebagarn), Östra Ågatan 31.
Köpt? Klockan 08.51.
Pris? 10 kr (halva priset).
Torrt? Nej.
Gott? Lite smakfattigt. Men helt okej vardagsbröd.
Ciabatta
Var? Fågelsången, Munkgatan 3.
Köpt? Klockan 08.39.
Pris? Gratis fågelmat.
Torrt? Nej.
Gott? Grattis alla pippifåglar i Svandammen! Så här ska en ciabatta smaka!
Baguette
Var? Fågelsången, Munkgatan 3.
Köpt? Klockan 08.39.
Pris? Gratis fågelmat.
Torrt? Ja! Och väldigt seg.
Gott? Nej. Men säkert helt okej doppat i Svandammens vatten.
Grovlimpa
Var? Savoy, Ringgatan 35.
Köpt? Klockan 9.00 (sista gårdagens-limpan!).
Pris? 20 kr (ord pris 33 kr).
Torrt? Nej. Smulig och saftig på samma gång.
Gott? Absolut, men den hade gärna fått vara ännu mustigare.
Grov baguette
Var? GK-bageriet, Säbygatan 23.
Köpt? Klockan 08.22.
Pris? 15 kr för 6 stycken (halva priset).
Torrt? Rätt segt, men inte så torrt.
Gott? Jodå, den uttalade sältan piggar upp.
Ljusa frallor
Var? GK-bageriet, Säbygatan 23.
Köpt? Klockan 08.22.
Pris? 6 stycken för 9 kr (halva priset).
Torrt? Ja, men framför allt väldigt segt.
Gott? Nej, smakar ingenting.
Pistagegömma
Var? Fågelsången, Munkgatan 3.
Köpt? Klockan 08.39.
Pris? 25 kronor (ord pris 58 kr).
Torrt? Lite i kanten.
Gott? O ja, pistagen och vaniljkrämen gör kakan väldigt saftig och god.
Vasaloppsbulle med blåbär och vaniljkräm.
Var? Sätrabagarn, Svamptorget 5.
Köpt? Klockan 08.45.
Pris? 15 kr för 5 st.
Torrt? Nej, inte det minsta.
Gott? Ja, fin blåbärssmak och saftig vaniljkrämsfyllning. Gofikafynd!
Wienerbröd
Var? Güntherska (bakat av Sätrabagarn), Östra Ågatan 31.
Köpt? Klockan 08.51.
Pris? 15 kr för 3 st.
Torrt? Nej, men lite segt. Och fraset är helt borta.
Gott? Helt okej. Men wienerbrödsfantasten väljer så klart ett färskt för den rätta frasigheten.
Blandade bullar och wienerbröd
Var? Ofvandahls, Sysslomansgatan 5.
Köpt? Klockan 09.15.
Pris? 20 kr för 5 blandade bullar (ord pris 65 kr).
Torrt? Delvis. Och väldigt smuligt. Lite olyckligt att bland bullar med wienerbröd i en påse, det ser om inte annat rätt slabbigt ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!