City tar pulsen på sjukhusstjärnorna

Många var skeptiska. Men tv-serien Sjukhuset blev Akademiska sjukhusets bästa 300-års-present. Tittarna är fler än väntat, patienterna är tryggare - och personalen har blivit rikskändisar.

Ann Wettervik - rikskänd barnmorska.

Ann Wettervik - rikskänd barnmorska.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2008-04-18 00:00
De får beundrarbrev från tittare i hela landet. Folk på stan känner igen dem. En del viskar och pekar, andra kommer fram och ber dem skriva autografer. Ambulanssjuksköterskan Janne Andersson och akutenöverläkaren Urban Säfwenberg har synts i rutan nästan varje vardag sedan i höstas. Men ännu har de inte vant sig vid kändislivet.
- Jag tackade ju inte ja till att vara med för att bli känd, utan för att visa vad vi gör och att vården för det mesta fungerar utmärkt. Det känns fortfarande märkligt att folk vet vem jag är fast jag inte vet vem de är, säger Urban Säfwenberg.
Janne Andersson har blivit barnens stora hjälte. Skolor ber honom komma och föreläsa, och många barn hälsar på honom på jobbet.
- Sådant är jättekul. En liten kille kom med alla sina nappar till mig och sa att jag skulle ge dem till de mindre barnen jag träffar för att de behöver dem bättre.

Den 29 april sänds det sista programmet - för den här säsongen. Det är nämligen klart att det blir minst en säsong till av Sjukhuset. För serien är populär. Med omkring 450 000 tittare per avsnitt är den mer sedd än den populära amerikanska sjukhusserien Cityakuten och betydligt populärare än produktionsbolaget Titan och TV 3 vågade hoppas på.
- Serien visar verkligheten som den är och det är nog därför den funkar så bra. Men först var jag jätteskeptisk, jag var rädd att det skulle bli någon snaskig såpa, säger Ann Wettervik som är förlossningsbarnmorska och som varit nu under våren.

Hon var inte ensam om sin misstro. När tv-planerna blev kända för snart ett år sedan oroade sig många på Ackis för att serien skulle göra ned sjukvården genom att fokusera på misstag och konflikter. Samtidigt fanns det förhoppningar.
- Det är ju en chans för oss att visa upp vad vi gör, vi är stolta över vårt arbete. Och skattebetalarna har rätt att se vad pengarna går till, säger plastiköverläkaren Malin Hakelius som synts i rutan den senaste säsongen.
Tv-serien har inte bara lyckats med tittarsiffror. Den har också gett Ackis och sjukvården bättre rykte. Många patienter är mer positiva till sjukvården än tidigare och har bättre koll på vad som väntar dem på sjukhuset, säger Janne Andersson.
- Patienter som sett serien är mindre rädda. De vet vad som händer i ambulansen och vad som väntar när vi kommer till Akuten. Det underlättar ju också mitt arbete.

Nu har andra sjukhus, som för övrigt var skeptiska när produktionsbolaget Titan sökte ett lämpligt sjukhus till serien, hört av sig till Titan. Säger Ackis nej till fler säsonger ställer de gärna upp.
Men patienterna då - hur svårt har det varit att få dem att ställa upp, utlämnad som man är i en vårdsituation? Ganska lätt faktiskt. De flesta säger ja.
- En fjärdedel säger "usch nej". Hälften säger "okej". Och den sista fjärdedelen säger "ja va häftigt" och tar upp läppstiftet, skrattar Urban Säfwenberg.
På förlossningen, däremot, vill bara var femte patient filmas.
- Det är ju väldigt utlämnande att föda barn. Det är främst förstföderskor som säger ja, och jag blir så imponerade av dem, de är så modiga! Tv-teamet står sedan så stilla så stilla i rummet för att få vara kvar och inte bli utsjasade, säger Ann Wettervik.

 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om