Lägereldsgrillaren
Har en romantiserad bild av att grilla med en pinne över öppen eld (och var garanterat med i scouterna i unga år). Mellan varje tillfälle hinner dock Lägereldsgrillaren glömma hur mycket krångel det är och påståendet att det inte ens blir särskilt gott är en hårdsmält sanning som man inte gärna erkänner i första taget.
Entusiastiskt täljer Lägereldsgrillaren sina pinnar i sann skogsmulleanda och kanske har äventyrsidén om att tända elden utan att använda tändstickor eller tändare följt med ut i skogen den här gången också, trots alla miljoner misslyckade försök förra gången det skulle grillas. När pinnbrödet aldrig vill bli klart försöker Lägereldsgrillaren få i gång allsång på några visor, helst i kanon, och säger något klämkäckt (med största sannolikhet ”den som väntar på något gott ...”).
Lägereldsgrillad röding med timjansmör
(4 personer)
Denna rätt kräver minimal arbetsinsats och passar bra att laga då man har nyfångade fiskar, en lägereld och lite tidningspapper nära till hands. Fisken viras in i blötlagda tidningar och tillagas direkt i glöden vilket lämnar händerna fria till gitarrspel, knopar och andra aktiviteter.
4 rödingar/öringar
8 tidningar, blötlagda
1 lägereld, glödande
100 g smör
1 vitlöksklyfta, finriven
3 msk färsk timjan, grovt skuren
1 citron, zest och saft
Salt och peppar
Gör så här:
1. Rensa fisken och salta den ordentligt både utanpå och inuti.
2. Vira in varje fisk i 2 blöta tidningar och lägg i glöden. Pappret kommer börja brinna, men bara det yttersta lagret förkolnar vilket gör att fisken tillagas utan att bli bränd. Låt fisken ligga i glöden i ca 30-40 minuter.
3. Blanda ihop smör, vitlök, timjan, citronzest och -saft. Smaka av med salt och peppar.
4. Låt timjansmöret smälta ner över den tidningsgrillade fisken.
Hipster-grillaren
Hipstergrillaren grillar uteslutande på grillhinkar, strör hickoryspån över kolen för att ge lite extra smak, och grillar aldrig utan sitt skräddarsydda läderförkläde (givetvis fotograferas hela processen i motljus med en smart-phone och delas sedan på twitter med ett grynigt instagram-filter). Medan glöden i hinken blir perfekt springer Hipstergrillaren och hämtar limpan på surdegsdagis och stampar den hemmagjorda surkålen.
Räkna med att färsen (ekologisk, närproducerad och från en ko som har fått gå på bikramyoga) som ska grillas förmodligen är marinerad i en ale-marinad i minst 76 timmar. Som ett ess i rockärmen slänger Hipstergrillaren några egenstoppade korvar på grillen (och slänger sig i samband med det med lite korvfakta och berättar ingående om det speciella med just denna kryddsättning).
Surdegsburgare med syrad coleslaw
(4 personer)
Hipstern har varit i USA på jakt efter den perfekta burgaren och vet därför att den amerikanska nötfärsen är något fetare än den svenska. För att få till rätt fetthalt och överlägsen smak blandar han/hon därför i bacon i färsen innan burgarna steks och toppas med ostarnas ost, Svarta Sara.
800 g grovt malen nötfärs
2 paket bacon, finhackat/malet
Salt och peppar
1 röd lök, skivad
2 msk rödvinsvinäger
2 msk strösocker
3 dl surkål, avrunnen
0,5 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
2 msk söt stark senap
8 skivor egenbakat surdegsbröd
8 skivor ost, Svarta Sara
2 bifftomater, skivade
blandad sallad, sköljd
Gör så här:
1. Blanda nötfärsen med baconet, salt och peppar. Forma till fyra runda burgare.
2. Blanda rödlök, rödvinsvinäger och socker i en skål. Låt stå och dra i en timme.
3. Blanda surkål med majonnäs, crème fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.
4. Förbered grillen och grilla sedan burgarna på båda sidor tills de får fin färg. Lägg på osten och låt smälta något. Grilla även bröden krispiga.
5. Lägg ihop bröd, burgare, syrad lök, tomat och sallad. Servera med surkåls-slawen.
Campinggrillaren
Precis som Klotgrillsjanne grillar Campinggrillaren ganska ofta, men skillnaden är att Campinggrillaren aldrig blir någon särskilt duktiga grillare. Det är nämligen snarare regel än undantag att Campinggrillaren inte har tålamod att vänta på en bra glöd utan kastar på käket precis när de värsta lågorna av tändvätskan har lagt sig. Sedan vänder Campinggrillaren på köttet alldeles för många gånger (i tron om att det blir klart snabbare då). Det säkraste tecknet på att Campinggrillaren är i farten är blomsprutan i högsta hugg för att tämja lågorna av marinaden som droppar ner i den alldeles för varma grillen (givetvis köper campinggrillaren kött som är färdigmarinerat i förpackningen).
När köttet är ”klart” (lite bränt har ingen dött av) och de konserverade majskolvarna har legat på lite för kort tid äter Campinggrillaren förnöjt ändå och drar ett skämt med punchlinen ”vi hade i alla fall tur med vädret!”.
Kyckling- och mangospett med chipotledip
Ca 12 spett (4 personer)
Sött och starkt i en härlig kombo. Här går det bra att använda mango som inte är jättemogen, den blir söt och smakrik ändå när den grillas. Chipotledipen är en supersnabb sås som passar till det mesta grillat, prova gärna till lax!
4 kycklingbröstfiléer, skurna i 2 x 2 cm stora tärningar
2 mangos, skalade och skurna i grova bitar
Marinad
2 msk sweet chili
3 msk olivolja
2 msk japansk soja
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk sesamfrö
1 knippe gul eller röd lök
Chipotledip
2 dl crème fraiche
0,5 dl chipotlesås
1 kruka koriander, grovt skuren
Gör så här:
1. Om ni använder träspett, lägg dessa i blöt i kallt vatten ca 30 minuter.
2. Blanda under tiden ihop ingredienserna till marinaden.
3. Lägg kycklingen i marinaden och låt den sedan stå kallt och marinera, ca 1 timme men gärna över natten.
4. Varva sedan kyckling, mango och lök på spetten.
5. Grilla spetten på medelhög värme tills kycklingen är genomtillagad och fått fin färg. Vänd spetten ett par gånger under tiden.
6. Blanda ihop crème fraiche och chipotlesås.
7. Servera spetten med chipotledip och koriander!
Weberstekarn
Weberstekaren sköter sin grill minutiöst även när det inte är grillsäsong. Weberstekaren har också en bestämd uppfattning om vad som är att grilla rätt och behandlar grillen som en extra familjemedlem. Här lämnas inga galler skitiga och hela fördrinken (ja, Weberstekaren serverar en Bellini till fördrink) går åt till att gå igenom teorin bakom hur man får den perfekta glöden.
Därmed inte sagt att Weberstekaren är bra på att grilla, trots att han (ja, Weberstekaren är oftast en man) vet allt om grillning i teorin. När köttet blir segt och kanske lite bränt på ytan är han expert på att komma på ursäkter som inte sätter hans egen insats i dålig dager, men som inte heller kastar någon skugga över grillen. Sa jag förresten att Weberstekaren bara råkade berätta hur mycket grillen kostade?
Texasribs med koriander- och avokadokräm
(4 personer)
Genom att koka revbenen innan de grillas blir de möra och saftiga. Glazen innehåller en del ingredienser, men de flesta går bra att byta ut mot något annat eller utesluta helt. Glazen innehåller även en del socker, vilket gör att den lätt kan brännas vid. Här är det därför extra viktigt att vässa tålamodet och undvika alltför höga temperaturer.
2 kilo tunna revbensspjäll
Kokspad
1 gul lök, grovt hackad
1 morot, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 lagerblad
10 svartpepparkorn
2 l kalvbuljong
Glaze
1 röd chili, finhackad
3 cm ingefära, skalad och finhackad
5 vitlöksklyftor, finhackade
2 rödlökar, grovt hackade
1 dl chilisås
2 msk honung
3 msk japansk soja
0,5 dl tomatpuré
1 msk worcestersås
1 msk dijonsenap
400 ml passerade tomater
Olja till stekning
Salt och svartpeppar
Chipotle tabasco efter smak
Avokado- och korianderkräm
2 avokados, urgröpta
1 knipplök, finhackad
1 kruka koriander, grovt skuren
1 tomat, finhackad
3 dl gräddfil
Salt och peppar
4 majskolvar, skurna i bitar
Gör så här:
1. Koka revbenen i kalvbuljongen med lök, morot, vitlök, lagerblad och peppar, ca 30 minuter. Lyft upp och låt svalna.
2. Fräs chili, ingefära, vitlök och lök i en kastrull några minuter, till löken fått fin färg. Tillsätt övriga ingredienser och låt sedan glazen puttra ihop ca 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och tabasco.
3. Pensla revbenen med glazen och grilla sedan på medelvärme tills de fått fin färg. Pensla på med mer glaze ett par gånger under grillningen. Grilla även majskolvarna.
4. Blanda ihop ingredienserna till avokadokrämen.
5. Skär revbenen i bitar och servera tillsammans med avokadokräm och majs!
Engångsgrillaren
Engångsgrillaren är ofta ung, antingen i skolålder eller student, och agerar oftast i parker. Deras framfart kännetecknas inte minst av de karaktäristiska rektangelformade brännmärkena på marken eftersom de oftast glömmer att placera grillen på den medföljande metallställningen. Det är i princip obligatoriskt att Engångsgrillaren välter minst en ölburk under processen att tända grillen, och eftersom att Engångsgrillaren har bråttom serveras den halvgrillade köttbiten ofta med ett halvfabrikat (läs potatissallad till extrapris). Du kan även känna igen Engångsgrillaren på att den gärna grillar konstiga saker olika foliepaket med banan, cornflakespanerad fisk och kyckling vänd i ostbågssmulor . ”Jag menar, varför inte när grillen ändå är i gång?”.
Kebabspett och chili cheese-tortilla
Ca 12 spett (4 personer)
Vilken student har inte hamnat på valfri hamburgerkedja och käkat chili cheese fram emot småtimmarna? Här har vi inspirerats av dessa smaker till en tortilla. Genom att göra spetten lite platta hinner de bli tillagade innan engångsgrillen slocknat. Passar perfekt till en kall öl!
Kebabspett
600 g nötfärs
1 ägg
1 msk spiskummin
1 knippe persilja, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
Olja
Tortilla
1 grön chili, finhackad
3 dl riven cheddarost
1 knipplök, finhackad
8 små tortillabröd
Till servering: Tomat och sallad
Gör så här:
1. Börja med att lägga spetten i blöt i kallt vatten om ni använder träspett. Låt ligga ca 30 minuter.
2. Blanda ihop ingredienserna till kebabspetten.
3. Forma färsen till avlånga biffar och trä sedan på spetten.
4. Fördela chili, ost och knipplök på hälften av tortillabröden. Lägg på de resterande bröden och tryck till något.
5. Pensla köttet och tortillan med olja och grilla sedan på medelhög temperatur tills köttfärsen är genomtillagad och osten i tortillan smält.
6. Servera spetten och tortillan med lite god sallad!
Klotgrillsjanne
Den typiska trädgårdsgrillaren som älskar att grilla och gör det rätt ofta, och därför har blivit rätt bra på det. Klotgrillsjanne grillar det som grillas bör och förbereder resten av tillbehören i köket, medan glöden får tillräckligt lång tid på sig att bli bra. Här har också insikten om att det inte går snabbare (och definitivt inte blir bättre) om man vänder på steken sjuttioelva gånger nått ända fram. Att köttet har legat i den hemmagjorda marinaden sedan dagen innan behöver Klotgrillsjanne inte besvära sig med att berätta för gästerna (som oftast är radhusgrannen) utan Klotgrillsjanne låter smaken tala för sig.
Klotgrillad ryggbiff med sparris, lök och tryffelmajonnäs
(4 personer)
Att tillaga ett helt stycke kött i klotgrillen kräver erfarenhet och lite kärlek till grillningen som konstform. Ett alternativ till nedan föreslagna tilllagningsmetod är att steka ryggbiffen på låg temperatur i ugnen och sedan skära upp den och låta klotgrillen ge de avslutande, eftersträvansvärda grillränderna.
1 kg ryggbiff med kappan kvar
6 knipplökar, skurna på längden
2 knippen grön sparris, putsade
1 bit parmesan
olivolja
Tryffelmajonnäs
2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, finriven
2 dl solrosolja
0,5 dl olivolja
tryffelolja efter smak
salt och peppar
Gör så här:
1. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur i ca 1 timme medan du förbereder grillen och de övriga tillbehören.
2. Lägg i rikligt med briketter i grillen. Skjut dem till var sin sida i grillen så att mitten är fri innan du tänder. Tänd och vänta tills briketterna glöder och är jämnt grå.
3. Skär ett rutmönster i fettkappan med en vass kniv och gnid in hela biffen med salt och peppar. Skär eventuellt av senan. Lägg biffen på den del av gallret som har briketter under sig. Låt få en ordentlig stekyta och flytta den sedan till den del av grillen som inte har briketter under sig. Stoppa i en stektermometer, lägg på locket och se till att luftintaget i botten är helt öppet samt att lockets spjäll också är öppna.
4. Låt grilla i ca 40 minuter eller tills termometern visar önskad innertemperatur, 55°C = blodig, 60°C = rosa-röd, 65-70°C = medium. Ta då ut den och låt vila i folie i minst 30 minuter innan du skär upp den.
5. Pensla knipplök och sparris med olivolja. Grilla och strö sedan över flingsalt. Riv parmesan över grönsakerna strax före servering.
6. Rör ihop äggulor, vitvinsvinäger, dijonsenap och vitlök i en skål. Tillsätt sedan solrosoljan och olivoljan droppvis under konstant omrörning med en visp tills du får en majonnäs. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.
7. Skär upp köttet i fina skivor och servera tillsammans med tryffelmajonnäsen och de grillade grönsakerna.
... Och glöm inte tillbehören
Panzanella, italiensk brödsallad med melon och fetaost
(4 personer)
En brödsallad är ett roligt och lite annorlunda alternativ till den klassiska potatissalladen och passar mycket bra till grillat. Här använder vi surdegsbröd som steks krispigt i olivolja innan det blandas med en god sallad på melon, tomater och fetaost. Se till att blanda i brödet strax innan servering så att det håller sig krispigt.
0,5 surdegsbröd, tärnat
1 vitlöksklyfta
0,5 vattenmelon, tärnad
300 g goda tomater, delade
3 knipplökar, finskurna
150 g blandad sallad, sköljd
1 kruka basilika, grovt skuren
2 dl kalamataoliver
2 msk vit-/rödvinsvinäger
0,5 dl olivolja
1 paket fetaost, ca 200 g
Salt och peppar
Gör så här:
1. Hetta upp en stor stekpanna med olivolja och stek brödet tillsammans med vitlöksklyftan tills det får fin gyllenbrun färg. Salta och lägg på hushållspapper. Ta bort vitlöken och blanda brödet i salladen strax före servering.
2. Blanda vattenmelon, tomater, knipplökar, sallad, basilika och oliver i en skål eller på ett fat. Blanda olja och vinäger till en dressing. Smaka av med salt och peppar.
3. Smula över fetaosten, blanda i brödet och ringla över dressingen. Blanda väl och servera!
Rom- och chilimarinerad ananas med vaniljmascarpone och kaksmulor
(4 personer)
Den här desserten går jättebra att förbereda genom att marinera ananasen och röra ihop krämen. Lata sommardagar är det tillåtet att ta genvägar i form av färdigköpt sockerkaka. Efter en vända på grillen är det ingen som märker någon skillnad!
1 ananas
1 röd chili, finhackad
0,5 dl råsocker
2 msk mörk rom
1 vaniljstång
2 dl mascarpone
0,5 dl florsocker
4 skivor sockerkaka
1 lime, skuren i klyftor
Gör så här:
1. Skär ananasen i åtta delar. Skär bort den hårda stammen.
2. Blanda ihop chili, socker och rom.
3. Häll marinaden över ananasen och låt marinera ca 1 timme.
4. Snitta vaniljstången längs med och skrapa ur fröna. Blanda fröna med mascarpone och florsocker.
5. Grilla ananasen och sockerkakan tills de fått fin färg.
6. Bryt sockerkakan i mindre bitar och servera tillsammans med ananas, vaniljmascarpone och lime!
Recept och foto: Sandra Gunnarsson
Illustrationer: Henrik Lidbjörk