City guidar i miljödjungeln

Uppsala2008-10-10 00:01
Krav
Krav är en svensk märkning som inne­fattar det som "eko­logiskt" står för plus lite till. Krav utlovar bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. Märkningen är en garanti för att ett livsmedel är framställt utan konstgödsel ­eller kemiska bekämpningsmedel. Djuren på Kravmärkta gårdar har större möjlighet än på många andra gårdar att följa sina instinkter, bland annat går de ute. De medicineras heller inte i onödan.

Finns bland annat hos: Ekocaféet, Kulturköket, Konsert­huset (Smart-menyn), ­Gillet (nötkött, ägg och grönsaker), Caviar (vissa fiskar, grön­saker samt vin), Messob (nötkött, lamm, grönsaker och vin), Marco's (oxfilé), Domtrappkällaren (grönsaker), Hambergs (delvis grönsaker), Peppar ­peppar (förhandlar om nötkött), Ikea (Klok mat-­menyn).

Ekologiskt
Ekologisk odling sker utan bekämpningsmedel och konstgödsel. (Konstgödsel är en klimatbov eftersom det avger växthusgas och kostar mycket energi att tillverka.) Ekologisk djurhållning innebär att djuren är uppfödda på ekologiskt foder och foder från den egna gården.

Finns bland annat hos: Eko­caféet, Kulturköket, Caviar, ­Messob, Ikea (Klok mat-menyn), Konserthuset (Smart-menyn), Trattoria Commedia (vin och ­förhandlar om scampi), Peppar ­peppar (grönsaker), Villa Romana, Oasia (grönsaker) Il Gusto och Park Inn.

Närproducerat
Transporter av livsmedel kostar mycket energi och ökar på växthusgaserna i atmosfären. Ju närmare dig maten är producerad, desto kortare väg behöver de transporteras, vilket är bra ur miljö­synpunkt. Att välja lokalt odlade grönsaker och frukt och kött från närliggande producenter är alltså ett bra miljöval.

Finns bland annat hos: Ekocaféet, Kultur­köket, Lingon, Il forno italiano (ox­filé), Caviar (vissa fiskar och grönsaker), Gillet, Oasia (kyckling) Domtrappkällaren (öl, kaffe, ­potatis, delvis kött), Hambergs (delvis), Park Inn, Peppar peppar.

Säsongsodlat
Växthusodling av frukt och grön­saker orsakar stora kol­dioxid­utsläpp. Att äta säsongs­odlade grönsaker är därför ett bra miljöval. De är dess­utom både godare och billigare när det är säsong. Växthusodling är sämre för klimatet än vad långa transporter är. Ur klimatsynpunkt kan det alltså vara bättre att välja ekologiskt odlade grönsaker som fraktats från andra länder än svenska växthusodlade produkter.

Finns bland annat hos: Ekocaféet och Kultur­köket, Hambergs (delvis) samt övriga­ restauranger under den svenska odlingssäsongen.

Rättvisemärkt
Rättvisemärkt är ingen ren­odlad miljömärkning utan en märkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnads­villkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Men märkningen innefattar kriterier som rör miljöhänsyn och stimulerar till ekologisk produktion. Därför är Rättvisemärkta varor också ett bra miljöval. Många av de Rättvisemärkta produkterna är även ekologiskt certifierade.

Finns bland annat hos: Ekocaféet, Kulturköket­, ­Messob (vin), ­Villa Romana­.

Naturbeteskött
Naturbeteskött är kött från djur som betar i hagmarker. Att äta svenskt naturbeteskött i stället för annat kött från nöt och får är ett bra sätt att spara energi eftersom det går åt mindre energi att producera­ naturbeteskött. Att producera kött med hjälp av kraftfoder, vilket är det van­liga sättet, kräver
5-8 gånger mer energi. Detta gör att det kan vara bättre ur klimatsynpunkt att äta sydamerikanskt natur­beteskött som forslats hit med båt än svenskt kött från djur uppfödda på kraftfoder. Natur­betesdjur ger dessutom en positiv effekt för landskapet och den biologiska mångfalden.

Finns bland annat hos: Ekocaféet, Kultur­köket, Gillet, Ikea (Klok mat-meny), Messob.

MSC-märkning
MSC (marine stewardship council) är en organisation som har till uppgift att arbeta för ett uthålligt havsfiske som bedrivs på ett sätt som bevarar mångfalden, produktiviteten och de ekologiska processerna i havet. MSC-märkt fisk garanterar att fisket har skett på ett för miljön hållbart sätt.

Finns bland annat hos: ­Caviar, Hyllan, Tavernan­, ­Bowlaget, Åkanten, Ikea, Domtrappkällaren, ­Hambergs.


Fotnot: Restaurangerna som listats har själva angett­ ­vilka miljö­vänliga ­alternativ de erbjuder. Livsmedel som står inom ­parentes finns alltid i köket. I övriga fall kan man inte garantera att ett visst specifikt miljövänligt livsmedel alltid finns att få. Att en restaurang finns med på listan innebär att den alltid har ett eller flera livsmedel på ­menyn med den beskrivning­ som anges.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!