Cis läggs ned

Centrum för introduktion i skola, Cis, kommer från årsskiftet inte längre att vara den gemensamma ingången till Uppsalas skolor för nyanlända elever.

Caroline Andersson (S)

Caroline Andersson (S)

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-11-25 13:50

Det gjorde Caroline Andersson (S) klart vid en presskonferens på onsdagen. Hon är ordförande i utbildningsnämnden som ska besluta i ärendet vid eftermiddagens nämndsammanträde.

Den S-ledda majoriteten är enligt Caroline Andersson enig i synen på att en lagändring som gäller från årsskiftet gör det nödvändigt att ändra mottagningen av nyanlända elever till Uppsala kommun.

– Kartläggning av elevernas kunskaper ska göras på rätt ställe, och det är i de skolor där de placerats efter ett första samtal som ska göras på antagningsenheten. Det gör att eleverna får en snabb start i sin utbildning, kontinuitet och trygghet och en ingång i skolan som blir likvärdig för alla elever oavsett om de har svensk eller utländsk bakgrund, sade Caroline Andersson.

Utbildningsdirektör Birgitta Pettersson som utrett frågan om mottagning av nyanlända elever på nämndens uppdrag, förklarade hur gången för nyanlända elever kommer att vara från och med årsskiftet:

– De ska anmäla sig i Kommuninformationen på Stationsgatan 12 och boka tid för ett första kartläggningssamtal på antagningsenheten. Enheten har lokaler på S:t Olofsgatan, och tillsammans med personal från kommunens modersmålsenhet och språkskolan sker ett första samtal och därefter placering i grundskola. På skolan ansvarar rektor för att en kartläggning av kunskaper sker inom två månader så att eleven får plats i förberedelse- eller ordinarie klass.

För nyanlända gymnasieelever, den för närvarande största gruppen av nyanlända, kommer Cis att finnas kvar under vårterminen 2016, och dit hänvisas de efter mottagningssamtalet på antagningsenheten.

Alla elva kommunala gymnasier har beredskap för att starta språkintroduktionsklasser, Sprintklasser, och tre av 14 fristående gymnasier har sagt sig vara beredda att starta sprintklasser.

Utbildningsnämnden kommer från och med 2016 att få 50 000 kronor i extra anslag per nyanländ elev. Pengarna är en del av det schablonbidrag som staten ger till kommuner som tar emot flyktingar.

Liberalerna har, som UNT skrev på onsdagen, sagt nej till nedläggning av Cis innan det finns ett fungerande alternativ. Förslaget från (L) i nämnden kommer att bli att frågan återremitteras. Anna Manell (L) anser att Caroline Anderssons argument för den nya organisationen att lagen kräver det, inte är sann.

LÄS MER: Liberalerna vill ha kvar Cis

På onsdagen meddelade också Christopher Lagerqvist (M), vice ordförande i utbildningsnämnden att han kommer att yrka på återremiss:

– Elever behöver komma ut i skolorna så fort det går, det gynnar deras lärande. Vi tror dock inte att Cis bör läggas ned innan det finns ett väl fungerande alternativ, skriver Christopher Lagerqvist i ett pressmeddelande.

Tidigare har också flera gode män till ensamkommande flyktingbarn protesterat mot att Cis läggs ned, och önskat att ärendet återremitteras.

LÄS MER: Gode män protesterar

Den lagändring som Caroline Andersson (S) hänvisar till bygger på ett förslag från den tidigare alliansregeringen som den nuvarande riksdagen beslutat om. Nu får den konsekvenser som lokala allianspartier tar avstånd ifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om