Christian: "Häxjakt mot homosexuella på Fyrishov"

Nyligen polisanmälde Christian Abi-Khalil en av Fyrishovs badvakter för att ha trakasserat honom och en annan homosexuell besökare. "Det pågår en häxjakt", säger han. Nu kan hans anmälan leda till att Fyrishov ska HBTQ-certifieras.

Christian Abi-Khalil har både polisanmält och informerat kommunen om en händelse på Fyrishovs relax nyligen, där han som homosexuell upplevde sig trakasserad av personal.

Christian Abi-Khalil har både polisanmält och informerat kommunen om en händelse på Fyrishovs relax nyligen, där han som homosexuell upplevde sig trakasserad av personal.

Foto: Julia Koch

Uppsala2022-10-10 17:00

Incidenten på Fyrishovs relax helt nyligen är inte den första, berättar Christian Abi-Khalil, som är offentlig med sin sexuella läggning bland annat genom föreningen Regnbågsläkarna.

Men det är den grövsta och fick bägaren att rinna över.

– Jag upplever att det har funnits en fientlighet mot oss som besökare en längre tid och jag har hört från andra om hur personal ska ha slängt glåpord mot dem. Jag tycker också att personalens reaktion har varit dålig de gånger jag har sagt till, säger Christian Abi-Khalil.

undefined
Fyrishov borde göra mer för att visa att alla oavsett bakgrund eller sexuell läggning, ska välkomnas där, menar Christian Abi-Khalil."Bara en regnbågssymbol utanför entrén hade gjort skillnad", säger han.

Han beskriver hur han påtalat för personal att besökare kommenterat hans utseende på ett homofobiskt sätt.

– Men det har viftats bort, säger han.

Det som fick honom att nu polisanmäla och kontakta Fyrishovs ledning var en händelse när en badvakt pratade med andra besökare om Christian och hans vän.

– När vi satt i bastun kom badvakten in och kollade runt. Han gick sedan ut till de andra besökarna. Jag gick ut och hörde honom säga ungefär: "Hörni, grabbar ni får säga till om det är några konstiga typer här som stör, som stöter på er eller gör något konstigt ”, berättar Christian Abi-Khalil och fortsätter:

– Han sa också något i stil med att han försökte bli av med "de här typerna, få bort dem så att de inte ska störa".

 Hur reagerade du?

– Jag fick en smärre chock. Det var väldigt obehagligt. Varnar någon för att det finns bögar i lokalerna och vi är två bögar där, då känner man sig väldigt utpekad, säger han.

Christian Abi-Khalil konfronterade badvakten som svarade att han vet vilka de homosexulla är och att de organiserar sig via hemsidor för träffar på Fyrishov.

undefined
Enligt Christian Abi-Khalil pågår det en häxjakt på homosexuella på Fyrishov, där flera vittnat för honom om incidenter. Efter att han själv kontaktat ledningen kan Fyrishov nu bli HBTQ-diplomerat.

För ett par år sedan avslöjade UNT att gäster känt sig ofredade på herravdelningen i Fyrishovs relax och att män sökte sexuella träffar på Fyrishov med annonser på nätet. En sökning visar att sådana annonser förekommer än i dag.

Men att Fyrishov har problem med ordningsstörningar legitimerar inte badvaktens beteende, menar Christian Abi-Khalil:

– Då får man jobba bättre förebyggande. Man kan inte försöka stänga ute en hel grupp för att några gör fel. Idag pågår det en häxjakt mot HBTQ-personer på Fyrishov. Kanske borde de i stället HBTQ-certifieras.

Och nu kan det faktiskt vara på gång. En av dem som Christian kontaktade efter händelsen var Stefan Wittberg, ansvarig vid Uppsala kommuns bolag Arenor och Fastigheter AB. Till UNT säger Wittberg att likabehandling är en viktig princip för honom och kommunen och att det är väldigt allvarligt om en besökare känner sig utsatt för kränkningar.

– Jag kan förstå att det här upplevdes som obehagligt. Vi hanterar nu ärendet med åtgärder. Jag kan inte uttala mig om enskilda fall men på en generell nivå kan det handla om utbildning och diplomering. I dag är exempelvis personalen på Studenternas HBTQ-diplomerade, säger Stefan Wittberg.

undefined
Stefan Wittberg, verksamhetsansvarig på Fyrishov har kontaktat Christian Abi-Khalil och bett om ursäkt för hur han behandlades. "Likabehandling av alla är oerhört viktigt", säger han.

Utreder ni det här ärendet?

– Vi har lyssnat på besökarens upplevelser och tar det därifrån.

Vad säger du om att det skulle pågå en häxjakt mot HBTQ-personer?

– Jag har bara hört om det här fallet. Men det är viktigt att vi får vetskap om vad som händer.

Stefan Wittberg har också haft ny kontakt med Christian Abi-Khalil.

– Han bad om ursäkt för personalens agerande och sa att det skulle utredas. Det lät bra, säger Christian Abi-Khalil.

Polisen har meddelat att de inte kommer att utreda anmälan vidare.

Så säger Uppsala kommun

Under rubriken HBTQ på Uppsala kommuns hemsida kan man läsa att kommunen ska vara öppen och inkluderande och en kommun där alla har lika rättigheter och samma möjligheter.

Kommunen uppger också att man gjort en omfattande utbildningssatsning kring HBTQ-frågor. Från 2016 till 2021 utbildades knappt 2 300 medarbetare varav 670 gick en fördjupad HBTQ-diplomering.

HBTQ är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!