Chokladkafé får ny ägare
Annelie Kejroth, ägare till chokladbutiken Annelie K, tar över chokladkaféet RC Chocolat på Sysslomansgatan.
Foto: Pelle Johansson
- Åh, det är ett så sensuellt livsmedel. Det är ett afrodisiakum och förknippat med mycket passion. Och så är det näringsrikt, man använde det som näringstillskott när det först kom till Europa. Linné ansåg också att det var uppiggande.
Näringstillskott? Det gillar jag. Kan det bota vinterdepression också tror du?
- Absolut, med rätt mängd och rätt choklad är det inga problem. Man använder ju choklad för att trösta och belöna sig.
Jo, det händer ju. Hur kommer kaféet att se ut med dig bakom rodret?
- Det kommer att heta Annelie K café och allt kommer att vara egenproducerat. Jag ska försöka att bara sälja sådant som har koppling till choklad, men jag kan nog inte undvika bullen. Jag har tjatat om att få ett kafé i flera år, eftersom jag vill vara med i upplevelsen när kunden också avnjuter chokladen.
Är Uppsalaborna duktiga på att äta choklad?
- Ja, faktiskt, de blir duktigare och duktigare. Folk är mycket kunnigare i dag än för fem år sedan. De pratar inte bara kakaohalt utan också ursprungsland på bönorna och tillverkningsprocesser.
Vad ser du för trender just nu?
- Folk är beredda att betala mer för kvalitetschoklad. När det gäller smaker försöker tillverkarna överträffa varandra i fantasi och man smaksätter med till exempel lakrits, stjärnanis och inte minst havssalt. Annars säljer traditionell, lätt smaksatt choklad som mörka praliner och hallonpraliner bäst.
Vilken är din personliga favorit på chokladhyllan?
- Oj, det ändras hela tiden och beror på humöret. Men de senaste tre veckorna har det varit 75-procentig choklad från Dominikanska republiken.
Vad gör du när du inte tillverkar, säljer eller äter choklad?- Då tänker jag på choklad, eller sover.
Annelie Kejroth
Bor: Fem rum och kök på Bellmansgatan.
Ålder: 57 år.
Familj: Man, utflugen dotter.
Intressen: Choklad, kulinariska resor, båten och att brodera korsstygn.
Aktuell som: Ny ägare till chokladkaféet RC Chocolat på Sysslomansgatan från 2 mars.
Tre favoritplatser i Uppsala
Eddaspången. Jag flyttade till en lägenhet precis ovanför efter att ha jobbat utomlands i många år, och jag har många fina minnen från området.
Gatan mellan Domtrappkällaren och Skytteanumvalvet. Bland det vackraste vi har i Uppsala.
Hambergs fisk. Det är det trevligaste stället i stan både på sommaren och vintern.
Bor: Fem rum och kök på Bellmansgatan.
Ålder: 57 år.
Familj: Man, utflugen dotter.
Intressen: Choklad, kulinariska resor, båten och att brodera korsstygn.
Aktuell som: Ny ägare till chokladkaféet RC Chocolat på Sysslomansgatan från 2 mars.
Tre favoritplatser i Uppsala
Eddaspången. Jag flyttade till en lägenhet precis ovanför efter att ha jobbat utomlands i många år, och jag har många fina minnen från området.
Gatan mellan Domtrappkällaren och Skytteanumvalvet. Bland det vackraste vi har i Uppsala.
Hambergs fisk. Det är det trevligaste stället i stan både på sommaren och vintern.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!