Kommunen kan tvingas stoppa fler skolbyggen

I Uppsalas grundskolor väntas antalet elever minska med 1 300 fram till 2034.
Samtidigt planerar kommunen att bygga nya skolor som innebär att antalet skolplatser ökar med 2 800.
Det här riskerar att sända en jättenota för ökade lokalhyror till skolorna.

Erik Ojala, kommunens grundskolechef, säger att det är trångt i skolorna vilket gör att det minskande antalet elever inte är enbart negativt. "Men man behöver hantera ekonomin", säger han.

Erik Ojala, kommunens grundskolechef, säger att det är trångt i skolorna vilket gör att det minskande antalet elever inte är enbart negativt. "Men man behöver hantera ekonomin", säger han.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2025-01-22 06:11

Nyheten i korthet

  • Uppsala kommun riskerar att få en stor nota för ökade skolhyror på grund av planer på att bygga nya skolor trots minskande elevantal.
  • Kommunen planerar att bygga skolor som skulle öka antalet skolplatser med 2 800, trots att antalet elever förväntas minska med 1 300 fram till 2034.
  • Dessa planerade skolinvesteringar skulle innebära en ökad årlig hyra på 160 miljoner, vilket tillsammans med det sjunkande antalet elever skulle öka hyreskostnaden i grundskolan med cirka 13 000 kronor per elev när det får fullt genomslag 2034.

Den senaste befolkningsprognosen med ett minskat antal elever har fått kommunen att dra i handbromsen. Det här är en ny situation för Uppsala, som under lång tid räknat med en ökning. Vissa planerade skolor, som de i Industristaden och i Gunsta, har redan lagts på is i väntan på att elevantalet ska vända uppåt. Men även efter dessa neddragningar innebär den plan som politikerna antog i höstas en utökning av antalet skolplatser jämfört med i dag.

– Vi är inte klara med arbetet och vi har inte kunnat vända på varje sten. Vi behöver fortsätta att banta planerna, säger Jesper Djupström, kommunens biträdande fastighetsdirektör.

undefined
Jesper Djupström, biträdande fastighetsdirektör, säger att kommunen kommer att behöva stoppa fler skolbyggen.

Att Uppsalas skolor får en luftigare lokalkostym är dock inte negativt, enligt Erik Ojala, grundskolechef.

– De senaste tio åren har grundskolan tagit emot stora elevkullar. Vi upplever att det är trångt i skolorna, säger han.

Men mer plats för eleverna i skolorna kommer också med en prislapp. De satsningar på nybyggnation och renovering av skolor som finns kvar i kommunens planer beräknas kosta närmare 3 miljarder. De planerade skolinvesteringarna motsvarar en ökad årlig hyra på 160 miljoner.

Lokalhyran ska sedan bäras av ett krympande elevunderlag, vilket gör att hyreskostnaden i grundskolan ökar med cirka 13 000 kronor per elev när effekterna får fullt genomslag år 2034, enligt kommunens beräkningar. Det är nästan en 50-procentig ökning jämfört med dagens lokalkostnad. För en normalstor skola med drygt 350 elever motsvarar den ökade lokalkostnaden ungefär sju lärartjänster.

Men även om man stoppar alla kommande skolbyggen kommer lokalkostnaden per elev att öka när antalet elever som ska dela på hyreskostnaden blir färre.

Vilka av de planerade skolorna som ska strykas för att lindra hyresbördan är det ingen som kan säga i dag.

– Man ska inte underskatta hur svåra beslut det här är. Men vi kommer att behöva se över flera projekt, säger Jesper Djupström.

undefined
Eriksbergsskolan stängdes i höstas och eleverna flyttade i stället in i den nybyggda Rosendalsskolan. Vad som ska hända med de gamla lokalerna utreds just nu.

Några av de satsningar som fortfarande finns med i planen är: 

  • Renoveringen av Eriksbergsskolan, som nu är stängd.
  • Bygget av en ny skola i Gamla Uppsala som ersättning för de tillfälliga modulerna när bygglovet går ut.
  • En ny skola i Bälinge, vid det så kallade Ekebykorset.
undefined
En ny skola i Gamla Uppsala är en av de skolor som fortfarande ligger kvar i planen, trots minskat elevunderlag. "Det är bra med en skola i närområdet. Annars hade vi nog fått välja Domarringen", säger Anders Jorlin som hämtar dottern Olivia vid Gamla Uppsala skola.

Ett bekymmer för kommunen är att minskningen av elevantalet inte sker jämnt i alla områden. Industristaden, där man redan skjutit den planerade skolan på en oviss framtid, är ett område som går mot strömmen. Här väntas antalet skolelever öka kraftigt.

Däremot är Nyby-Gamla Uppsala-Gränby ett av de områden som redovisar ett stort elevtapp fram till 2028, så långt fram i tiden som prognosen brutits ner på stadsdelar. Att en ny skola i Gamla Uppsala ändå finns kvar i planen beror på att man från kommunens sida ser att det blir besvärligt när de tillfälliga lokalerna tas bort.

– Det är i storleksordningen 420 skolplatser som försvinner när man stänger modulerna. Samtidigt trycker det på med barn österifrån från Skölsta och Östra Salabacke. Det vore olyckligt att ta bort skolplatser i den här änden av stan. Von Bahrs skola och Fredrika Bremer-skolan klarar inte att ta emot alla, säger Jesper Djupström.

När det gäller skolan i Bälinge är tanken att den nya skolan ska ersätta dagens skola i Bälinge som är i dåligt skick.

Hur länge man kan vänta med renovering av till exempel Eriksbergsskolan utan att lokalerna sjangserar utreds just nu.

Hyran fördelas per elev

Grundbeloppet för skolpengen per elev i grundskolan är mellan 78 000 och 102 700 per år, beroende på årskurs. Det beloppet är inklusive lokalkostnader och administration.

Den totala hyreskostnaden för kommunens skolor fördelas mellan skolorna som ett belopp per elev, vilket i praktiken blir en del av skolpengen för skolan.

Lokalkostnaden per elev för den kommunala grundskolan beräknas till ungefär 28 400 kronor när den nya Kvarngärdesskolan står klar till hösten.

Lokalförsörjningsplanen som antogs av utbildningsnämnden i november innebär en ökning med 2 800 grundskoleplatser fram till 2033 jämfört med dagens nivå. Under samma period väntas antalet elever i grundskolan minska med cirka 1 300 elever enligt den senaste befolkningsprognosen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!