Chockhöjning av sjukreseavgiften
Första september blir det betydligt dyrare att göra en sjukresa. Ett hårt slag för pensionärer och funktionshindrade, enligt Gun-Britt Hals, som själv använder rullstol. Uppsala kommun befarar att höjningen kommer att leda till missbruk av färdtjänstresor.
Höjningen är ett hårt slag för pensionärer och funktionshindrade, menar Gun-Britt Hals, som själv använder rullstol.
Foto: Patrik Lundin
- Det är ingen måttlig höjning. 200 kronor för att ta sig till och från ett läkarbesök är för mycket. Det drabbar äldre och handikappade - de som har störst behov av resorna men minst ekonomisk möjlighet att betala.
Anledningen till höjningen av egenavgifterna är att sjukresekostnaderna ökat kraftigt. Fler åker taxi eller egen bil. Mellan 2006-2008 har sjukresekostnaderna för taxi ökat med 20 procent och sjukresor med egen bil med 10 procent. Med hjälp av en höjning hoppas politikerna få fler att åka med kollektivtrafiken och i samma veva spara omkring fem miljoner kronor per år. Vänsterpartiet var det enda partiet som reserverade sig mot förslaget när det klubbades igenom i landstingsfullmäktige i mitten av juni.
- I och för sig är det riktigt att försöka öka styrningen mot kollektivtrafiken. Men det finns många som inte kan välja av hälsoskäl eller geografiska skäl. En del på glesbygden måste ta egen bil eller taxi, säger landstingsråd Sören Bergqvist (V).
Gun-Britt Hals använder rullstol utanför hemmet och är beroende av att ta taxi till sina sjukvårdsbesök. Nu funderar hon på att ringa färdtjänsten nästa gång hon ska till läkaren, fastän det egentligen inte är tillåtet. Det lägsta beloppet för en enkel färdtjänstresa är nämligen 40 kronor.
- Det är lite billigare i alla fall. Och det är väl inte särskilt troligt att det står en polis vid sjukhuset.
Lena Lantz, avdelningschef för samhällsbetalda resor på Uppsala kommun, befarar att fler resonerar på samma sätt. Konsekvensen blir i så fall att kommunerna i länet drabbas av landstingets höjning:
- Vi är jättebekymrade. Har man det dåligt ställt ser man lätt kortsiktigt och 60 kronor kan vara en stor skillnad i plånboken. Det finns en stor risk att höjningen leder till missbruk och fusk. En del säger till exempel att de ska besöka anhöriga på sjukhuset fastän de egentligen själva ska till läkaren.
Ett annat problem är att en del resenärer inte vet när de ska ringa färdtjänsten och när de ska åka med sjukresor.
- Det är inte så lätt för resenärerna att veta. I framtiden hoppas jag att det blir någon typ av samordning mellan färdtjänst och sjukresor, säger Lena Lantz.
Uppsala kommun informerar just nu färdtjänstresenärerna extra noga om vad som gäller: till och från egna sjukvårdsbesök ska man alltid åka med sjukresor. Lena Lantz poängterar också att det blir billigare i längden att åka med sjukresor eftersom det är gratis att åka när högkostnadsskyddet på 1 200 kronor är uppnått.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!